Ess édes bűnbe Pavlovával

2016 november 2. | Szerző:

Édes bűnbeesés, gyümölcsökkel koronázva. Kell ennél izgalmasabb?

Megmaradt a tojásfehérje, nincs ötlete? Megoldás a Pavlova roppanós, gyümölcsös mini változata.

pavlova

Hozzávalók:

Pavlova tészta

5 db tojásfehérje (közepes méret)

200 g porcukor

1 ek keményítő

1 tk citromlé

A tojásfehérjét a cukor harmadával, citromlével kezdjük el felverni, ha már csíkokat hú és keményedik kanalanként adjuk hozzá a maradék porcukrot, minden egyes kanál után fél percig keverve. A keverés robotgéppel folyamatos legyen. A végén kanalazzuk hozzá a keményítőt is.

Egy szilikonlapra egymástól 2 cm távolságra tegyünk 10 cm nagyságú halmokat, nem kell habzsákkal formázni a kanál is megfelelő lesz.

Tegyük 145 fokra előmelegített sütőbe 45 percre 10 perc után mérsékeljük a sütőt 120 fokra.

A sütőben hagyjuk kihűlni, de támasszuk ki az ajtaját egy fakanállal, hogy a gőz eltávozzon.

Készítsük el a krémet amíg a pavlova sül.

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone vagy krémsajt

10 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

3 dl állati tejszín 35%-os

1 tk habfixáló

Összeállításhoz kedvünk szerint friss gyümölcs.

darált keksz 100 g

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá.

A mascarponét a porcukorral vaníliás cukorral keverjük simára, forgassuk bele a felvert habot.

A kihűlt pavlovát szórjuk meg darált keksszel, hogy a krém ne lágyítsa meg azonnal.

Csillagcsővel formázzunk rá a krémből, jöhet a gyümölcs, majd megint egy réteg krém, a tetejére megint gyümölcs.

Kész is van.

2

1

Csíkos csokoládé szelet

2016 június 6. | Szerző:

Sütemény kreatívan, mert nagyon ráértem, és kicsit átvariáltam egy finom, csokitortát.

Snapseed

Hozzávalók:

tészta

8 tojás

8 ek cukor

16 dkg liszt

Krém:

3 tojás

10 dkg cukor

25 dkg vaj

15 dkg étcsokoládé

2 ek kakaó

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. Fele cukrot a sárgájához, fele cukrot a fehérjéhez adjuk. A fehérjét felverjük kemény habbá a sárgákat kihabosítjuk.

A sárga masszát keverőkanál segítségével adjuk a fehérjehaboz,óvatosan beleforgatjuk.

Hozzászitáljuk a lisztet és azt is a masszába keverjük. Ne törjük össze a szép habunkat.

Egyenként süssünk 4 db 20*30 lapot, mint a dobostortánál.

Készítsük el a krémet:

A tojásokat a cukorral vízgőz felett krémesre főzzük, 80 fokig hevítjük.

A vajat habosra keverjük, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.

Ha már jó sűrű és krémes a sárga massza , hagyjuk kihűlni, miközben többször megkeverjük. Hideg vízfürdőben hamar kihűl.

A csokoládét a vajhoz öntjük és elkeverjük.

A sárga masszát a csokis vajhoz csorgatjuk, miközben robotgéppel keverjük. Legvégül a kakaóport is belekeverjük.

A lágy krémmel a lapokat megkenjük, majd hosszában 4 egyenlő részre vágjuk.

Egymásra merőlegesen helyezzük el a csíkokat, így érjük el a képen látható eredmény és kapunk egy nagyobb rudat.

A maradék krémmel bevonjuk, kakaóporral meghintjük és hűtőszekrényben egy órát pihentetjük tálalásig.

Másnap még finomabb.

csíkos torta

 

Címkék: , ,

Mondj igent a gluténmentes piskótára!

2015 november 9. | Szerző:

Az a fránya glutén, mert sajnos egyre többen vannak, akik nem fogyaszthatják. Íme az általam kipróbált recept, ami anyukám szerint finomabb mint a hagyományos.

A receptben direkt előre gyártott piskóta alap van, mert ez tuti gluténmentes, hiszen a különböző lisztek tartalmazhatnak nyomokban sokszor glutént.

gluténmentes piskóta
Hozzávalók: ( 8 szeletes piskóta)
1 csomag gluténmentes piskóta alap (Rózsás biobolt 415.-) 300 g
4 ek cukor
4 tojás
2 ek langyos víz


A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját 2 evőkanál cukorral, vízzel keverjük habosra.
Verjük fel 2 ek cukorral a tojásfehérjét keményre.
Adjuk hozzá a sárga masszát és keverjük el keverőkanállal, ne habverővel.
3 részletben forgassuk bele a piskótakeveréket, óvatosan ne törjön össze a habos állag.
Ez az adag 8 szeletes formához elegendő.
A forma alját kenjük ki és öntsük bele a masszát. 175 fokon 35-40 percig süssük.

1

Csokis, epres katarzistorta

2015 május 10. | Szerző:

“Az élethez három dolog kell: csoki, eper és csoki!”

csokis epres

Hozzávalók

kakaós piskóta:

16 db tojás

16 ek kristálycukor

28 dkg liszt

4 dkg kakaópor

  • A tojásokat válasszuk szét a sárgájához adjunk 8 ek cukrot, majd verjük fel habosra, a fehérjéhez is adjunk 8 ek cukrot és verjük kemény habbá.
  • A sárgás masszába forgassuk bele a fehérjehabot.
  • Szitáljuk hozzá a liszt felét és egy keverőkanállal forgassuk a masszába, majd a liszt másik felét is adjuk hozzá és keverjük el óvatosan ahogyan az előbb tettük.
  • Végül a kakaóport is forgassuk bele.
  • Tegyük egy 16 szeletes négyzetes és egy 4 szeletes kerek formába, toljuk a 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40 percig.

Krém:

40 dkg 50%-os étcsokoládé

1 liter 30%-os állati habtejszín

15 dkg porcukor

  • 4 dl tejszínt a porcukorral forrósítsunk fel és öntsük a csokira. Keverjük addig, amíg a csokoládé felolvad. Hűtsük ki.
  • A maradék tejszínt verjük fel és forgassuk a kihűlt csokihoz.
  • A kihűlt, felvágott piskótákat kenjük meg a krémmel és helyezzük a kerek formát a nyégyzetes tortára.
  • Vonjuk be vékonyan a maradék krémmel.

Máz

15 dkg 50%-os étcsokoládé

1,5 dl 30%-os állati habtejszín

csokiforgács

  • A tejszínt  forrósítsunk fel és öntsük a csokira. Keverjük addig, amíg a csokoládé felolvad. Hűtsük ki.
  • Öntsük a tortára és kenjük körbe vele, nem baj, ha nem lesz szép a bevonat, mert kap egy ropogós csokiforgácsot.
  • Még mielőtt a csoki megdermedne, szórjuk meg a szélét csokiforgáccsal.

Csokis eper:

20 dkg 50%-os étcsokoládé

1 ek étolaj

  • A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az olajat. Vonjuk be a megmosott, megszárított epreket.
  • Fehércsokival díszíthetjük.
  • Helyezzük az epreket ízlés szerint el a tortán és az egészet tegyük hűtőszekrénybe.

Kicsit bonyolultnak hangzik, de megéri elkészíteni.

Könnyű, habos túrós pitetorta

2015 január 6. | Szerző:

Január sem maradhat el a sütemények nélkül, de nem kívánjuk a nehéz, cukros, tömény desszerteket. Íme a megoldás:

1

Hozzávalók: 20 cm-es tortakarikához

Tészta:

12,5 dkg tönköly fehér liszt

7,5 dkg világosbarna nádcukor (porcukornak darálva)

7,5 dkg vaj

1 kk sütőpor

1 tojás sárgája

1/2 ek tejföl

 

Töltelék:

250 g túró (házi túró a legfinomabb)

1 ek tejföl

1 tojás sárgája

5 dkg világosbarna nádcukor

1,5 dl tej

1 ek keményítő

1 ek búzadara

1 cs vaníliás cukor

reszelt narancs, citromhéj ízlés szerint

kandírozott narancs és citrom ízlés szerint

túrós pitetorta

A tésztának nem kell pihennie, ezért készítsük el előbb a tölteléket.

A tojás sárgáját a barna cukorral habosítsuk ki adjunk hozzá 0,5 dl tejet és a keményítőt. A maradék tejet 1 ek barna cukorral forrósítsuk fel, majd keverjük el benne a tojásos tejet, tulajdonképpen házi pudingot készítünk. Sűrítsük be és hagyjuk kihűlni.

Ha a puding már hideg, keverjük el robotgéppel simára, adjuk hozzá a búzadarát, tejfölt, túrót, citrom- és narancshéjat,  a kandírozott gyümölcsöket, vaníliás cukrot. 1 tojásfehérjét verjünk fel habosra egy csipet sóval és lazán forgassuk a túrós masszába.

Egy tálban a tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, nem kell nagyon megdolgozni, csak legyen egynemű.

Felezzük el és nyújtsuk tortaforma nagyságúra. kicsit legyen nagyobb. Tegyük a formába, öntsük rá a tölteléket.

A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és a töltelékre fektetjük.

Tetejét kenjük meg felvert tojással. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süssük 30-35 percig.

Hagyjuk kihűlni és szeletelve porcukorral meghintve tálaljuk.

túrós pitetorta1

 

Címkék: , ,

Szabolcsi almás máktorta – Országtorta 2012

2014 november 5. | Szerző:

Itt az újabb országtortapróba otthoni körülményekhez igazodva! Harmonikus ízeivel a húgom kedvenc tortája lett.

Aki szereti az almát és a mákot, annak feltétlen ki kell próbálnia. Elkészítése nem bonyolultabb a többi országtortánál, ennél a receptnél a legtöbb időt a tortalapok elkészítése vesz igénybe. Két adagban azonban lesüthető a 6 lap, és higgyétek el elég lesz. Megdöbbentő volt számomra, hogy annak ellenére, hogy habos lapokból áll mint az Eszterházy torta, a végeredménynél igen jó súlyú tortát kapunk, ami azt jelenti, hogy van benne anyag rendesen.

Másik remek tulajdonsága a csodás, főzött krémje, ami összhangban van az almával és mákkal. Aki azonban elkészíti,  számoljon azzal, hogy ha teheti hagyja a hűtőben megdermedni legalább 2-3 órát és utána díszítse fel. Bár ez édességre kiéhezett család esetén nem mindig valósítható meg.

országtorta 2010 mákos-almás1

Hozzávalók:

tortalapok: 16 szeletes 26-os forma esetében 6 db lap

  • 52 dkg tojásfehérje (kb. 16 tojás)
  • 30 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák (ha szép fekete színt akartok, ne cukorral darált mákot szerezzetek be.)
  • 7 dkg édes morzsa (ez általában a megmaradt piskóta szárítás után ledarálva, ebben az esetben természetesen a vaníliás változat, de helyettesíthető darált keksszel.)
  • 12,5 dkg reszelt alma (én leve nélkül tettem bele) jonatán vagy idared, de szerintem amilyen van otthon azzal is remek lesz.
  • 1 kisebb citrom felének a reszelt héja

A lapokat 2 részletben sütöttem, mert egyszerre 3 lapot tudtam megsütni. Elosztottam a mennyiséget 2 felé. A tojásfehérjét a cukorral addig verjük, míg fényes lesz és a cukor elolvad. Kemény habot verünk ez legalább 8 perc.

Keverjünk össze addig a mákot, citromhéjat, édes morzsát, almát keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a felvert tojásfehérjéhez.

Egy tortakarika segítségével formázzunk lapokat zsírpapírra vagy szilikon lapokra és süssük meg őket előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt.

A lapokat akár az elkészítés előtt egy nappal is kisüthetjük.

 

Krém:

  • 6 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 3 db tojás sárgája
  • 1/3 vanília rúd ( 1 cs vaníliás cukor)
  • 25 dkg állati eredetű 35 %-os tejszín ( kb 2.5 dl) én Panna tejszínt használtam, az tökéletes.

A krémhez a tej 2/3-át a cukor 2/3-val és a vaníliával felforraljuk.

A tojássárgákat a cukor felével keverjük habosra, adjuk hozzá a tej 1/3-át és a keményítőt és keverjük csomómentesre. Adjuk a keveréket a felforrósított tejhez és sűrítsük be a krémet.

Hagyjuk a krémet kihűlni, de többször keverjük át, hogy ne legyen csomós, miközben hűl. Adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

 

Almatöltelék:

  • 50 dkg hámozott, reszelt alma (idared vagy jonatán)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1 kisebb citrom

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le (én a reszelő nagyobb lyukú részét használtam, így jobban megmarad az állaga), majd a cukorral, fahéjjal és a citrom levével pároljuk puhára.

És akkor most jöhet a betöltés.

Tortalap, krém, tortalap, alma, tortalap, krém, tortalap, alma, tortalap, krém és az utolsó tortalap a tetejére. Tehát az almát két részre kell osztanunk, míg a krémet 4 részre a betöltésnél, mert a krémből kell félretenni a torta körbekenéséhez is.

Szépen simítsuk körbe a torta oldalát és tetejét.

Díszítéshez a torta oldalának alját mákkal szórjuk be, a tetejét egy késsel osszuk szeletekre, de ne szeljük fel, csak díszítés képen.

2 nagyobb almát cikkezzünk fel, 2 ek cukorral és 1 tk citromlével pároljuk puhára. Az egyik felét forgassuk mákba és tegyük a tortacikkek szélére

ezután már csak dermeszteni kell a hűtőszekrényben, már ha addig is fel nem falja a család.

országtorta 2010 mákos-almás

 

1

 

2

 

 

 

Címkék: , , ,

Mandulás, kajszibarackos morzsatorta

2014 július 10. | Szerző:

Mindig azt mondják a morzsatortára, hogy olyan csúnyácska. Lehet, hogy nem egy csodaszép sütemény, de nagyon finom.

IMG_7410

Tészta
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
10 dkg őrölt mandula
15 dkg porcukor
30 dkg Rama
1 tojássárgája
10 dkg darabolt mandula
1 evőkanál kristálycukor
A töltelékhez
1 kg sárgabarack
6-7 evőkanál kristálycukor
1 csomag (36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
A forma kikenéséhez
2-3 dkg vaj vagy olaj

Elkészítés
A tésztához forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval, az őrölt mandulával és a porcukorral.
Adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk el.
Egy harmadát egy tálba rakjuk félre, és adjuk hozzá az evőkanál kristálycukrot és a darabolt mandulát.
A barackokat, jól mossuk meg vágjuk ketté, és magozzuk ki. Vegyünk ki belőle kb 30 dkg-ot és turmixoljuk össze, majd tegyük egy lábasba forraljuk fel, és a vaníliás pudinggal sűrítsük be.
Egy 26 cm tortaformát vajazzunk ki, és tegyük bele a morzsatészta 2/3-át, majd egyengessük el szépen az alján, és egy kicsit az oldalára is simítsunk belőle.
A barackos massza felét simítsuk a morzsára.
Erre rakosgassuk rá a darabolt barackot, és ismét a barack masszát.
A legvégén az egész tetejére szórjuk rá a félretett 1/3-ad morzsát.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.1 óra alatt megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt.
3
4

Mákos szelet (bögrés recept)

2014 január 26. | Szerző:

Aki szereti a mákot, az a mákot is mákkal eszi és tuti nem áll le a mákos tésztánál. Tehetjük, rétesbe, piskótába, krémekbe, tortákba. Elkészítése igen változatos.

Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.

 

421200_655430931140167_333917353_n

Hozzávalók: (a bögre 2,5 dl űrtartalmú)

1 bögre liszt

1 csomag sütőpor

1 késhegynyi őrölt fahéj

1 bögre porcukorral darált mák

1oo g vaj vagy margarin

1/2 bögre porcukor

2 tojás

1 bögre tej

baracklekvár ízlés szerinti mennyiség

vaníliás porcukor a szóráshoz

 

Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, 1 csipet sóval és a mákkal.

A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva apránként hozzáadjuk a liszt-mák keveréket. A formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha kell, ellenőrizzük tűpróbával.

A tésztát a formában hagyjuk langyosra kihűlni. Levesszük a forma oldalát és a sütőpapír segítségével deszkára emeljük. Kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt. Szeletekre vágva a tálra rendezzük. Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel. 

Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.

1

Mókás torta ötletek karácsonyra

2013 december 16. | Szerző:

1

 

 

1

Címkék: ,

Süsü a nagy kalandor

2013 október 28. | Szerző:

Az új kedvenc tortám mindenképpen Süsü lesz a nagy kalandor. Nem, csak azért mert gyermekkori élményeket ébresztett fel bennem, hanem mert tényleg jól sikerült. Tiramisu kivitelben megszületett az első igazán kreatív és izgalmas tortám. Szerintem nagyon élethű lett, és a legizgalmasabb benne, hogy tud tüzet okádni, hiszen az orrába került két darab tűzijáték, aminek köszönhetően lángokat szór. Már pedig ez egy sárkány esetében elengedhetetlen. 
Elkészítése közben rengeteget nevetgéltünk a barátaimmal, családommal, és együtt énekeltük a Süsü főcímdalát. Remek hangulat, remek torta, remek család és barátok!


És a tortához Gyurkovics Zsuzsi barátnőm által költött dal:  És mit énekel? “Ó ha tiramisu torta lehetnék, gyerekek a füstöm lehelnék, kicsi szívük vélem dobogna, egyikük sem enne meg sohaaaa..

 Videó itt a tűzokádó sárkányról:

https://www.facebook.com/photo.php?v=380877282012536&set=vb.100002708037609&type=3

Címkék: , ,
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584659

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!