Ess édes bűnbe Pavlovával

2016 november 2. | Szerző:

Édes bűnbeesés, gyümölcsökkel koronázva. Kell ennél izgalmasabb?

Megmaradt a tojásfehérje, nincs ötlete? Megoldás a Pavlova roppanós, gyümölcsös mini változata.

pavlova

Hozzávalók:

Pavlova tészta

5 db tojásfehérje (közepes méret)

200 g porcukor

1 ek keményítő

1 tk citromlé

A tojásfehérjét a cukor harmadával, citromlével kezdjük el felverni, ha már csíkokat hú és keményedik kanalanként adjuk hozzá a maradék porcukrot, minden egyes kanál után fél percig keverve. A keverés robotgéppel folyamatos legyen. A végén kanalazzuk hozzá a keményítőt is.

Egy szilikonlapra egymástól 2 cm távolságra tegyünk 10 cm nagyságú halmokat, nem kell habzsákkal formázni a kanál is megfelelő lesz.

Tegyük 145 fokra előmelegített sütőbe 45 percre 10 perc után mérsékeljük a sütőt 120 fokra.

A sütőben hagyjuk kihűlni, de támasszuk ki az ajtaját egy fakanállal, hogy a gőz eltávozzon.

Készítsük el a krémet amíg a pavlova sül.

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone vagy krémsajt

10 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

3 dl állati tejszín 35%-os

1 tk habfixáló

Összeállításhoz kedvünk szerint friss gyümölcs.

darált keksz 100 g

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá.

A mascarponét a porcukorral vaníliás cukorral keverjük simára, forgassuk bele a felvert habot.

A kihűlt pavlovát szórjuk meg darált keksszel, hogy a krém ne lágyítsa meg azonnal.

Csillagcsővel formázzunk rá a krémből, jöhet a gyümölcs, majd megint egy réteg krém, a tetejére megint gyümölcs.

Kész is van.

2

1

Óriás sütőtökös fonott kalács

2015 október 9. | Szerző:

A hónap többi napján is tartogat még valamit a sütőtök. Készítsétek el ti is ezeket a recepteket és merüljetek el a sütőtök varázslatos illatában és ízében!

Halloween-i előzetes.

A kelták az újévet november elsején a Samhain-fesztivál keretében ünnepelték. Pogány hagyományok szerint több istent imádtak, ám ezek közül is kimagaslott a számukra legfontosabb istenalak, a napisten (Samhain). Ő jelképezte az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget. Az újév a napos időszak lezárását, a termés betakarítását és a hideg, téli napok kezdetét jelentette. Szimbolikusan azt jelképezte, hogy Samhain a hideg fogságába került. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy állatjelmezekbe öltöztek, mivel ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket. Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Így üldözték el a rossz szellemeket, akik esetleg az éjszaka folyamán nem tértek meg a másvilágra. Ez volt az első “Halloween” ünnep, amely már az első évszázadban létezett az Angliát elfoglaló római- (akik a Pomona-nap keretében a gyümölcsök és kertek istennőjét ünnepelték) és a katolikus tradíciókban is.

Óriás sütőtökös fonott kalács

Hozzávalók:

70 dkg sima liszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 evőkanál porcukor
20 dkg (megfőzött, leturmixolt) sütőtök
2 tojás
2,5 dkg élesztő (vagy 1 cs expressz élesztő)
2 kiskanál vaníliás cukor
2 dl tej
10 dkg vaj

A lisztet (mindkettőt) öntsd a dagasztótálba, add hozzá a vajat, 1 tojást, vaníliás cukrot, porcukrot, tejben felfuttatott élesztőt (az expressz élesztőt nem kell megfuttatni), és az előzőleg megfőzött és leturmixolt sütőtököt.

Dagaszd meg a tésztát simára ha túl ragadós tégy hozzá lisztet, amíg össze áll a tészta, ha túl kemény akkor még tejet (erre azért kell figyelni, mert a sütőtök is tartalmaz folyadékot),  és keleszd a duplájára. Normál élesztő esetén 1 óra, expressz élesztő esetén fél óra a kelési idő.

Ha megkelt borítsd a deszkára és vágd 3 cipóra. Mindegyik cipót formázd meg hengerré és fonj belőle 3-as fonattal kalácsot.

Tedd zsírpapírral ellátott tepsire és kend meg a másik tojás sárgájával.

Tedd sütőbe légkeveréses sütőben 165 fokon, normál sütőben 185 fokon süsd 35-40 percig. Szép arany barna legyen a teteje.

Izgalmakban bővelkedő jó étvágyat kívánok!

 

Mikulás sütinyalóka

2014 november 29. | Szerző:

Télapó itt van, marcipán a subája, cukor a cipője, hófehér a szakálla…. Még nincs késő belemerülni a munkába.

Ezt csak nagyon, de nagyon türelmes és nagyon unatkozó konyhatündéreknek ajánlom. Macerásabb a társainál, de megéri elkészíteni és meglátni a gyerekek szemében az örömöt mikor megkapják.

1

 

A tészta:

50 dkg darált keksz
12,5 dkg porcukor
1/2 csomag hidegen elkészíthető bármilyen puding (akármilyen ízvilágot adhatsz neki)
2 dl tej vagy víz a pudinghoz
2 ek folyós és nem darabos baracklekvár
2 lapos evőkanál kakaópor (ez elhagyható ha más ízesítést használsz)
12,5 dkg vaj

A tésztát összedolgozzuk ha túl ragacsos, adjunk még hozzá darált kekszet, ha túl kemény akkor egy kis tejet.

Jól formázható legyen a massza. Adagoljunk egyforma golyókat kicsit és nagyot. Ebből a tésztából 45 db mikulás készült el, tehát kiadós a massza.

A nagy golyókat a tenyerünkkel formázzuk kúp formájúra. A kicsiket sima golyóvá.

A nagy kúpokat mártsuk színezett csokoládéba.
Kis csokival tapasszuk a kúphoz a fejeket és ezt egy halványabb rózsaszínbe mártogassuk.

Jöhet a díszítés. Fehér csokival adtam meg a ruha széleit és a szemeket, meg a sapka peremét. A sapka és a szakáll fondantból készült.

IMG_3599_resize

Skót pogácsa a Scone

2014 november 3. | Szerző:

Scone
Egy Nagy-Britanniában igen népszerű aprósütemény. Nevét egy skót kisvárosról, Scone-ról kapta. A sütemény nagyjából a mi pogácsánkra emlékeztet, készülhet sós és édes változatban is. Gyors, könnyű és dobozban sokáig eláll. Lekvárral vagy krémmel töltve, de önmagában is nagyon finom!

Én most édes vörösáfonyás scone-nal leplek meg benneteket. A legjobb, ha a gyermeket is bevonjuk a munkába, mivel semmilyen kézügyességet nem igényel, nyugodtan rábízhatjuk a munka nagy részét. Lehet kicsit takarítani kell majd az adagolás után, de ugye ez mindenkinek belefér.

scones

Hozzávalók:

  • 3 pohár liszt (400 g)
  • 2/4 pohár cukor (160 g)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/4 tk só
  • 200 g pohár vörösáfonya
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3/4 pohár tej (200 ml) +1 ek citromlé (a külföldön kapható buttermilk kellene bele, mi ezzel helyettesíthetjük)
  • 10 ek vaj (140 g) olvasztva
  • kristálycukor a szóráshoz

A szárazanyagokat keverjük össze.

Adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejet a citromlével, citromhéjat, vörösáfonyát, és keverjük el egy fakanállal. Nem kell simára dolgozni, ez is az egyik lényege a scone-nak. Puha vajas tésztát kapunk ami könnyen formázható, bár erre nem is kell nagy hangsúlyt fektetni.

Borítsuk ki a deszkára, felezzük el és formázzunk 2 cm vastag kör alakra. Vágjuk fel, mint a tortát szoktuk, háromszög alakra.

Tegyük zsírpapírral ellátott tepsire, szórjuk meg a kristálycukorral és 185 fokon süssük szép aranybarnára.

Sokáig eláll, friss és ropogós marad a délutáni vagy esti tea mellé elengedhetetlen.

scones1

 

1

Mandulás, kajszibarackos morzsatorta

2014 július 10. | Szerző:

Mindig azt mondják a morzsatortára, hogy olyan csúnyácska. Lehet, hogy nem egy csodaszép sütemény, de nagyon finom.

IMG_7410

Tészta
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
10 dkg őrölt mandula
15 dkg porcukor
30 dkg Rama
1 tojássárgája
10 dkg darabolt mandula
1 evőkanál kristálycukor
A töltelékhez
1 kg sárgabarack
6-7 evőkanál kristálycukor
1 csomag (36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
A forma kikenéséhez
2-3 dkg vaj vagy olaj

Elkészítés
A tésztához forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval, az őrölt mandulával és a porcukorral.
Adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk el.
Egy harmadát egy tálba rakjuk félre, és adjuk hozzá az evőkanál kristálycukrot és a darabolt mandulát.
A barackokat, jól mossuk meg vágjuk ketté, és magozzuk ki. Vegyünk ki belőle kb 30 dkg-ot és turmixoljuk össze, majd tegyük egy lábasba forraljuk fel, és a vaníliás pudinggal sűrítsük be.
Egy 26 cm tortaformát vajazzunk ki, és tegyük bele a morzsatészta 2/3-át, majd egyengessük el szépen az alján, és egy kicsit az oldalára is simítsunk belőle.
A barackos massza felét simítsuk a morzsára.
Erre rakosgassuk rá a darabolt barackot, és ismét a barack masszát.
A legvégén az egész tetejére szórjuk rá a félretett 1/3-ad morzsát.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.1 óra alatt megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt.
3
4

Mákos szelet (bögrés recept)

2014 január 26. | Szerző:

Aki szereti a mákot, az a mákot is mákkal eszi és tuti nem áll le a mákos tésztánál. Tehetjük, rétesbe, piskótába, krémekbe, tortákba. Elkészítése igen változatos.

Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.

 

421200_655430931140167_333917353_n

Hozzávalók: (a bögre 2,5 dl űrtartalmú)

1 bögre liszt

1 csomag sütőpor

1 késhegynyi őrölt fahéj

1 bögre porcukorral darált mák

1oo g vaj vagy margarin

1/2 bögre porcukor

2 tojás

1 bögre tej

baracklekvár ízlés szerinti mennyiség

vaníliás porcukor a szóráshoz

 

Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, 1 csipet sóval és a mákkal.

A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva apránként hozzáadjuk a liszt-mák keveréket. A formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha kell, ellenőrizzük tűpróbával.

A tésztát a formában hagyjuk langyosra kihűlni. Levesszük a forma oldalát és a sütőpapír segítségével deszkára emeljük. Kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt. Szeletekre vágva a tálra rendezzük. Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel. 

Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.

1

Vörös áfonyás, csokis keksz

2014 január 23. | Szerző:

A vörös áfonya tartósítja az egészséget! Rengeteg jót lehet elmondani róla, csak egy a baj, hogy nincsen minden kiskertben.

975108_647121558637771_850570161_n

Hozzávalók: 
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
10 vörös áfonya
1 kk sütőpor
 kb. 20 dkg finomliszt
  • A zsiradékot és a cukrot  verd habosra. A tojásokat egyenként dolgozd bele. A sütőt közben melegítsd elő.
  • A lisztet,  és a sütőport keverd össze.
  • A sütőporos lisztet add a tojásos keverékhez, és dolgozd simára. Akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
  • Az étcsokoládét aprítsd fel, és add  a keverékhez a vörös áfonyával együtt.
  • A keverékből  kb. 30 apró golyót formázz, ha ragadna lisztezd meg a kezed, én fagylaltos kanállal adagoltam, azzal nagyon egyszerű volt és szép egyformák lettek. Rakd Sütőpapírral bélelt tepsibe, és kissé nyomkodd le.
  • 175 fokon 15-20 perc alatt süsd világosbarnára. Vigyázz ne süsd túl, mert akkor nagyon száraz lesz!

IMG_6101_resize

Miért együnk sokat?

Vörös áfonya: tartósítja az egészségétA vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik “vad” tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. 
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.

 

Kelt tészták ragyogó csillaga, az aranygaluska

2014 január 22. | Szerző:

Ismét egy klasszikus étel. Van akinek főétel, van akinek édesség. 
Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni.
Remélem kedvet adok a hétvégi főzőcskézéshez.

image_1363098452760705

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 kávéskanál kristálycukor
1 tojás
1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt 2 kávéskanál cukorral.
Ha az élesztő felfutott a többi hozzávalóval egy tálban dagasszuk meg és tegyük 1 órára keleszteni meleg helyre.
További hozzávaló:
kb. 30 dkg darált dió 10 dkg kristálycukorral elkeverve
20 dkg olvasztott vaj
Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra és pogácsa szaggatóval szaggassunk félhold alakú darabokat.
Egyenként forgassuk meg az olvasztott vajban és aztán a darált dióban, majd helyezzük őket kivajazott magas falu tálba.
Ha marad, dió azzal szórjuk meg az egészet. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 40-45 percig. Szép magasra fog emelkedni és borzasztó finom lesz. Tálaljuk vanilia sodóval.
Vanília sodó:
Hozzávalók:
½ l tej
2 tojás
7 dkg cukor
1 teáskanál liszt
1 cs vaníliás cukor
A tojások sárgáját 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Vízgőz felett besűrítjük. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája csomós lesz.
Akkor van kész, ha a kanálról nem fut le, hanem szépen bevonja, mint egy mártás.
Levesszük a vízgőzről és a vajat hozzákeverjük, amitől szép fényes lesz.
A tojásfehérjét felverjük, a vége felé hozzá adjuk a maradék 2 dkg cukrot, és a forró mártáshoz keverjük.
Ez a sodó majdnem olyan, mint a madártej, csak a fehérje jól el van keverve a tejes krémben.
Ettől lesz krémes és finom.
DSC07455_resize
Aronyos jó étvágyat!

Mese puzzle vajas kekszből

2014 január 11. | Szerző:

Ha egyszer belekezdesz, nem lehet megállni.

Milyen jó, keksz és játék egyben, csak vigyázz, mert ha hamar felfalod a darabokat, elfogy a játék is. 

1

A tészta hozzávalói

35 dkg liszt

20 dkg vaj

1 tojás

csipet só

10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

A vajat morzsold el a lisztben és a többi hozzávalóval gyúrj tésztát. Tedd legalább egy órára hűtőbe. Ha nem készíted el az egész tésztát, akkor fóliába csomagolva napokig eláll a tészta.

Alakítsd ki a formákat és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd meg. Vigyázz hamar megég és akkor kiszáradhat.

A mázhoz:

1 tojás fehérje

20 dkg porcukor vagy cukorliszt (a cukorlisztben van keményítő is így kiváló a máz elkészítéséhez)

A fehérjében keverd el a porcukrot. Az arány változhat, mert minden tojás más és más méret. A lényeg, hogy annyi porcukor kell hozzá hogy amikor elkevered a keverés mintája 15 másodpercig legyen látható, ennyi idő alatt szépen összefolyik majd.

Ha ez az idő kevesebb, akkor nagyon folyós lesz, ha több, akkor pedig túl kemény és nehezen formázható. Ezért hívják 15 másodperces máznak.

Különböző színezékkel lehet más és más színt elérni és a formát díszíteni. Először a körvonalakat kell megrajzolni, majd kitölteni a mázzal. Száradás után jöhet a folytatás. Sok gyakorlást igényel és nem remegős kezeket. Bár lehet remegő kézzel még izgalmasabb minták születhetnek.

3

 

2

 

Minion vajaskeksz

2014 január 9. | Szerző:

Imádom a kihívásokat. Most kipróbáltam milyen is kekszeket festeni. Olyan érzés, mikor üvegfestékkel készítesz képet az ablakra. Élvezed amikor lassan a szemed előtt válik teljessé a kép, és igen büszke vagy magadra.

Első festésnek az egyik kedvencemet választottam: Miniont

1

A tészta hozzávalói

35 dkg liszt

20 dkg vaj

1 tojás

csipet só

10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

A vajat morzsold el a lisztben és a többi hozzávalóval gyúrj tésztát. Tedd legalább egy órára hűtőbe. Ha nem készíted el az egész tésztát, akkor fóliába csomagolva napokig eláll a tészta.

Alakítsd ki a formákat és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd meg. Vigyázz hamar megég és akkor kiszáradhat.

A mázhoz:

1 tojás fehérje

20 dkg porcukor vagy cukorliszt (a cukorlisztben van keményítő is így kiváló a máz elkészítéséhez)

A fehérjében keverd el a porcukrot. Az arány változhat, mert minden tojás más és más méret. A lényeg, hogy annyi porcukor kell hozzá hogy amikor elkevered a keverés mintája 15 másodpercig legyen látható, ennyi idő alatt szépen összefolyik majd.

Ha ez az idő kevesebb, akkor nagyon folyós lesz, ha több, akkor pedig túl kemény és nehezen formázható. Ezért hívják 15 másodperces máznak.

Különböző színezékkel lehet más és más színt elérni és a formát díszíteni. Először a körvonalakat kell megrajzolni, majd kitölteni a mázzal. Száradás után jöhet a folytatás. Sok gyakorlást igényel és nem remegős kezeket. Bár lehet remegő kézzel még izgalmasabb minták születhetnek.

2

 

3

 

4

CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!