Gazdag ízeket ad a szegények krumplija, a csicsóka

2016 május 24. | Szerző:

Csicsókás amerikai palacsinta reggelire, vacsorára vagy csak egyszerűen nasinak készítve.

Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!

IMG_9203

Hozzávalók:

200 g liszt

2 tk sütőpor

300 ml tej

1 db tojás

45 g vaj

150 g csicsóka kis lyukú reszelőn reszelve

6 g só

1 ek cukor

olaj a sütéshez, méz a tálaláshoz

csicsókás palacsinta

  1. egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot és öntsd bele a tejet, a tojást, a reszelt csicsókát és az olvasztott vajat.
  2. Keverd addig, amíg teljesen sima nem lesz. Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal kevésbé folyik mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy serpenyőben, és felemelkedni. Nem kell pihentetned, azonnal sütheted.
  3. Forrósíts meg és olajozz be egy sütőlapot vagy serpenyőt, amikor felforrósodott, vedd vissza a hőmérsékletet közepesre. A tésztából önts dele kb. fél dl-nyi adagokat, hogy 8-10 cm átmérőjű, kis lepényeket kapj. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására. Süsd meg az egyik oldalukat.
  4. Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig még éppen folyós a tészta, nyúlj alá a lapáttal és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg. Süsd meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt kész.
  5. Tálaláskor halmozz 3-4 db-ot egy kistányérra és locsold meg mézzel.

 

CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK ELLENSZERE

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.

A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.

Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.

Címkék: ,

Csőben sült, spenóttal töltött palacsinta

2014 június 3. | Szerző:

Ha a spenótot emlegetjük sokunknak csak a főzelék jut az eszébe. Pedig remek egytálételt is lehet készíteni vele. Egy ötlet a felhasználásához, remélem nektek is ízleni fog.

spenótos palacsinta

Hozzávalók

fejenként 2 db palacsinta (16 db palacsinta :25 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, szódavíz a kikeveréshez.tejszín sűrűségű legyen)

minimum fél kg paraj vagy egy csomag mirelit parajpüré

2 gerezd fokhagyma

só, bors

vaj

1/2 húsleveskocka

Sajtmártás:

10 dkg vaj
4 dl tej
2 evőkanál liszt
1 db tömlős natúr sajt
só, bors
reszelt sajt a szóráshoz

A parajt vajon kiolvasztjuk, ízesítjük a fokhagymával, sóval, húsleveskockával, borssal és 5 percig pároljuk.

A palacsinták közepére helyezek a spenótos töltelékből és a széleit behajtogatjuk. Segítség a képen a hajtogatáshoz.

A hajtogatott palacsintákat egy kivajazott tepsibe helyezzük félig fedve egymásra.

Elkészítjük a sajtmártást, a vajat felolvasztjuk egy lábasban, beleszórjuk a lisztet és fehéredésig pirítjuk, hogy elveszítse a liszt ízét.

Lassan hozzáadagoljuk a hideg tejet és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a tömlős sajtot és felforraljuk.

A mártást a tepsiben lévő palacsintákra öntjük, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük, addig amíg a sajt rá pirul.

Melegen tálaljuk.

1

Címkék: , , ,

Rántott, húsos palacsinta, akár karácsonyra is!

2013 december 13. | Szerző:

Ezt a kedves és emlékekkel teli ételt sokszor készítem olyankor, ha vendégsereg érkezik. Régi recept édesanyámtól, akik mindig ezzel fogadták az érkező vendégeket. Karácsonykor is el lehet készíteni, laktató, mégis gyorsan elfogyó előétel lehet, akár az ünnepi asztalon is.

913153_642007805815813_1190474735_n

 

Hozzávalók: 4 főre

16 db palacsinta (25 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, szódavíz a kikeveréshez.tejszín sűrűségű legyen)

töltelék:

50 dkg darált hús
2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
só, bors
2 evőkanál piros paprika

mártás:

10 dkg vaj
4 dl tej
2 evőkanál liszt
só, bors
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz, és olaj a sütéshez
Készítsd el a palacsintatésztát, és tedd hűtőbe fél órára. Hidd el finomabb palacsintát fogsz sütni, ha állni hagyod a tésztát.

Addig készítsd el a tölteléket, mintha bolognai mártást csinálnál. A hagymát aprítsd fel, és az olajon pirítsd aranysárgára, add hozzá a húst, pirítsd zsírjára, és add hozzá a pirospaprikát. Forgasd át, és öntsd fel a vízzel. Párold puhára a húst, de hagyj szaftot a mártáshoz. Kicsit legyen levesesebb a hús.

A hús szaftját merd le, és tedd félre.

Töltsd be a palacsintákat. A palacsinta közepébe halmozz egy evőkanál húst, és csomagold be. Jobb szél, bal szél, felső, alsó széle. Szorosan csomagold. Kész is a kis csomag.
Most panírozd be és bő, forró olajban süsd ropogósra.

A mártáshoz a vajat olvaszd fel, add hozzá a lisztet, kicsit pirítsd meg, és öntsd fel szép lassan a tejjel. Vigyázz gyorsan sűrűsödik, gyorsan kell kavargatnod habverővel csomómentesre. Ízesítsd sóval, borssal.Sűrű legyen mint a tejföl, mert a hús leve hígítani fogja. Add hozzá a hús szaftját és keverd el benne. Ha túl sűrű, tejjel hígítsd fel.

Tálald a húsos palacsintát a mártással.

DSC07696_resize

Húsos jó étvágyat!

CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!