Mallorcai édesség a csigatekercs

2016 április 12. | Szerző:

A spanyol briós vagy más néven Mallorcai édesség remek kiegészítője lehet egy vasárnapi tartalmas levesnek.

Hangolódjatok rá egy pezsgő spanyol városkára és készítsétek el ti is.

spanyol briós

Hozzávalók (4 db)
Tészta

  • 300 g liszt
  • 2 tk porélesztő de lehet sima élesztőt is használni 2 dkg
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek olaj
  • 120 ml meleg tej
  • 100 g vaj, nagyon puha

Töltelék

  • amit csak szeretnénk!!!!! lekvár, mogyorókrém, alma, túrós, mák, dió
  • porcukor a meghintéshez

Kelt tésztát készítünk egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejet, olajat, sót, tojást és dagasszunk sima tésztát.

Egy olajjal kikent tálba tesszük és a duplájára kelesztjük.

Kelesztés után 4 részre osztjuk és egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk. A legjobb ha mindezt szilikon lapon végezzük. megkenjük olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a tölteléket hosszanti irányba a tészta egyik oldalára, majd feltekerjük, mint a rétest és csiga alakot formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és hagyjuk még 30 percig szobahőmérsékleten kelni.

Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

3

2

1

 

 

 

 

Amikor a mák és az alma házasodik

2015 november 13. | Szerző:

Ebben a sütiben a mák igenis megkérte az alma kezét és az örömmel mondott igent.

Könnyen elkészíthető, és nem utolsó sorban kevés mosogatnivalót hagyó sütemény.

A tészta textúráját az alma fogja igazán szaftossá tenni, tehát önmagában is tökéletes egy pohár tea mellé, de vanília sodóval lenyűgöző élmény elfogyasztani.

mákos almás

Mákos, almás

Hozzávalók:

2 tojás

10 dkg kristálycukor vagy barna nádcukor

10 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt

10 dkg darált mák cukor nélkül (aki cukorral darálja a mákot az vegyen el a kristálycukorból arányosan ugyanannyit)

1 dl étolaj

1 tk szódabikarbóna

2,5 dl zsíros tejföl

2 közepes kissé savanykás alma

  • Az egész tojásokat robotgéppel keverjük habosra a cukorral (3-4 perc). Adjuk hozzá az étolajat és a tejfölt, keverjük el benne.
  • Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára. Adjuk hozzá a mákot és a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Forgassuk bele keverőkanál segítségével. Már ne robotgéppel dolgozzunk, hogy a habos állag megmaradjon.
  • Kivajazott bármilyen formába öntsük bele és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton süssük 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük, de ne tévesszen meg minket a pálcika, hiszen az alma miatt kissé így is ragacsos lesz. Ha már szép barna a teteje kész.
  • Hagyjuk a formában kihűlni.
  • Borítsuk ki a formából és szeletelve porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Ha még finomabban szeretnénk tálalni, készítsünk mellé vanília sodót.
1
Vanília sodó:
Hozzávalók:
½ l tej
2 tojás
7 dkg cukor
1 teáskanál liszt
1 cs vaníliás cukor
  • A tojások sárgáját 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Vízgőz felett besűrítjük. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája csomós lesz.
  • Akkor van kész, ha a kanálról nem fut le, hanem szépen bevonja, mint egy mártás.
  • Levesszük a vízgőzről és a vajat hozzákeverjük, amitől szép fényes lesz.
  • A tojásfehérjét felverjük, a vége felé hozzá adjuk a maradék 2 dkg cukrot, és a forró mártáshoz keverjük.
  • Ez a sodó majdnem olyan, mint a madártej, csak a fehérje jól el van keverve a tejes krémben.
  • Ettől lesz krémes és finom.

 

 

Szabolcsi almás máktorta – Országtorta 2012

2014 november 5. | Szerző:

Itt az újabb országtortapróba otthoni körülményekhez igazodva! Harmonikus ízeivel a húgom kedvenc tortája lett.

Aki szereti az almát és a mákot, annak feltétlen ki kell próbálnia. Elkészítése nem bonyolultabb a többi országtortánál, ennél a receptnél a legtöbb időt a tortalapok elkészítése vesz igénybe. Két adagban azonban lesüthető a 6 lap, és higgyétek el elég lesz. Megdöbbentő volt számomra, hogy annak ellenére, hogy habos lapokból áll mint az Eszterházy torta, a végeredménynél igen jó súlyú tortát kapunk, ami azt jelenti, hogy van benne anyag rendesen.

Másik remek tulajdonsága a csodás, főzött krémje, ami összhangban van az almával és mákkal. Aki azonban elkészíti,  számoljon azzal, hogy ha teheti hagyja a hűtőben megdermedni legalább 2-3 órát és utána díszítse fel. Bár ez édességre kiéhezett család esetén nem mindig valósítható meg.

országtorta 2010 mákos-almás1

Hozzávalók:

tortalapok: 16 szeletes 26-os forma esetében 6 db lap

  • 52 dkg tojásfehérje (kb. 16 tojás)
  • 30 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák (ha szép fekete színt akartok, ne cukorral darált mákot szerezzetek be.)
  • 7 dkg édes morzsa (ez általában a megmaradt piskóta szárítás után ledarálva, ebben az esetben természetesen a vaníliás változat, de helyettesíthető darált keksszel.)
  • 12,5 dkg reszelt alma (én leve nélkül tettem bele) jonatán vagy idared, de szerintem amilyen van otthon azzal is remek lesz.
  • 1 kisebb citrom felének a reszelt héja

A lapokat 2 részletben sütöttem, mert egyszerre 3 lapot tudtam megsütni. Elosztottam a mennyiséget 2 felé. A tojásfehérjét a cukorral addig verjük, míg fényes lesz és a cukor elolvad. Kemény habot verünk ez legalább 8 perc.

Keverjünk össze addig a mákot, citromhéjat, édes morzsát, almát keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a felvert tojásfehérjéhez.

Egy tortakarika segítségével formázzunk lapokat zsírpapírra vagy szilikon lapokra és süssük meg őket előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt.

A lapokat akár az elkészítés előtt egy nappal is kisüthetjük.

 

Krém:

  • 6 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 3 db tojás sárgája
  • 1/3 vanília rúd ( 1 cs vaníliás cukor)
  • 25 dkg állati eredetű 35 %-os tejszín ( kb 2.5 dl) én Panna tejszínt használtam, az tökéletes.

A krémhez a tej 2/3-át a cukor 2/3-val és a vaníliával felforraljuk.

A tojássárgákat a cukor felével keverjük habosra, adjuk hozzá a tej 1/3-át és a keményítőt és keverjük csomómentesre. Adjuk a keveréket a felforrósított tejhez és sűrítsük be a krémet.

Hagyjuk a krémet kihűlni, de többször keverjük át, hogy ne legyen csomós, miközben hűl. Adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

 

Almatöltelék:

  • 50 dkg hámozott, reszelt alma (idared vagy jonatán)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1 kisebb citrom

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le (én a reszelő nagyobb lyukú részét használtam, így jobban megmarad az állaga), majd a cukorral, fahéjjal és a citrom levével pároljuk puhára.

És akkor most jöhet a betöltés.

Tortalap, krém, tortalap, alma, tortalap, krém, tortalap, alma, tortalap, krém és az utolsó tortalap a tetejére. Tehát az almát két részre kell osztanunk, míg a krémet 4 részre a betöltésnél, mert a krémből kell félretenni a torta körbekenéséhez is.

Szépen simítsuk körbe a torta oldalát és tetejét.

Díszítéshez a torta oldalának alját mákkal szórjuk be, a tetejét egy késsel osszuk szeletekre, de ne szeljük fel, csak díszítés képen.

2 nagyobb almát cikkezzünk fel, 2 ek cukorral és 1 tk citromlével pároljuk puhára. Az egyik felét forgassuk mákba és tegyük a tortacikkek szélére

ezután már csak dermeszteni kell a hűtőszekrényben, már ha addig is fel nem falja a család.

országtorta 2010 mákos-almás

 

1

 

2

 

 

 

Címkék: , , ,

Mákos rózsakalács

2014 július 29. | Szerző:

Mákos kalács rózsacsokornak öltözve. Miért ne dobhatnánk fel a kalácsok hétköznapjait.

Borult, hűvös nap volt így desszertnek egy fantasztikus gulyásleves után a mákos kalácsot választottam.

Valami mást, valami érdekeset szerettem volna így született meg a rózsakalács.

mákos rózsatekercs

Hozzávalók:

80 dkg liszt

40 g élesztő

1 tk só

2 tojás

15 dkg porcukor

4 dl tej

10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)

15 dkg porcukros mák darálva

A 1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt. A lisztet tegyük egy dagasztótálba, adjuk hozzá a vajat, sót, porcukrot, tojásokat, a a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.

Dagasszunk sima puha tésztát.

Hagyjuk egy órát kelni majd, nyújtsuk 2 mm vastagra és szórjuk meg a porcukros darált mákkal. Tekerjük fel a hosszabb végénél kezdve és formázzunk karikát belőle. A széleket jól nyomkodjuk le. Tegyük zsírpapírral ellátott tepsire.

Egy olló segítségével vágjunk cikkeket és minden másodikat ellentétes irányba kihajtva az egészet vágjuk fel, de csak a tészta háromnegyedéig, ne vágjuk át teljesen.

Kelesszük még 20 percet. Kenjük le a tetejüket felvert tojással és 180 fokos sütőben süssük 35 perc alatt szép aranybarnára.

1

 

2

Címkék: , ,

Meggyes-mákos és túrós rétes terítéken!

2014 május 11. | Szerző:

Ma délután annyira szerettünk volna valami édességet enni. Gondoltam mi lenne ha rétest készítenék. Megkértem a húgomat segítsen nekem nyújtani. Ő ebben nagyon profi.
Imádom az igazi házi rétest, amit már csak a falusi nagymamák ismernek igazán. Na most nekem is van egy isteni receptem. Nyújtottam már tésztát, de sütéskor egy kicsit kemény lett. Ez azonban most istenire sikeredett.
Kicsit lágyabb a tészta, először azt gondoltam nem is fogom majd tudni nyújtani, de kellemes meglepetés ért. A tészta puha és nagyom finom. Nem ördöngösség, de nem árt ha van segítség. Gyorsabban megy majd a nyújtás-húzás.

image_1363766386023033
Hozzávalók:
35 dkg liszt (lehet rétes liszt, de sima is. Sokan esküsznek a rétes lisztre, de simával is el lehet készíteni)
2 evőkanál zsír vagy margarin
1 db tojás
1.5 dl langyos víz
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál ecet 10%-os
3evőkanál olaj a kenéshez

Ebből a tésztából 3 cipó lesz, tehát három rétes. Ennek megfelelően ízlés szerinti töltelék. Én mákos, meggyeset, túrósat, és almás diósat készítettem.

1 cs túró
mazsola ízlés szerint
1 dl tejföl
20 dkg mák porcukorral összedarálva (2/3 mák, 1/3 cukor)
15 dkg lecsepegtetett, kimagozott meggy
2 alma lereszelve nagy lyukú reszelőn
15 dkg darált dió 2 evőkanál cukorral összekeverve

1. A lisztet, zsírt, tojást tedd egy tálba. A vízbe keverd bele a sót és az ecetet. Öntsd a liszthez és robotgép dagasztójával dagaszd meg. Azt mondják addig kell dagasztani, míg hólyagos nem lesz. Nem mindig látsz hólyagokat, de ha szép sima a tészta akkor kész.

2. Vedd három felé. Egy nagy konyha asztalra teríts egy tiszta terítőt és jól szórd meg liszttel, majd helyezd rá a cipókat. Pihentesd negyed órát.

3. Az egyik cipót tedd a terítő közepére. Legyen jól lelisztezve a terítő. Nyújtófával nyújtsd ki, mintha pizza lenne. Aztán nyúlj be alá és kezd el lassan felemelni a tenyereddel miközben kifele húzod. Mindenki másképp csinálja. Nekem ez vált be. Az egyik kezeddel le kell fognia tésztát, ezért legyen a teteje is lisztes, mert ellent kell tartanod. Erre azért van szükség, mert kicsi a cipó és nincs akkora súly, hogy önmagának ellent tartson. Ha egyben csinálod akkor jó nagy lesz és van ellenhatás.
Nem baj ha szakad, mert úgyis fel fogod tekerni, tökéletesen nekem sem sikerül, de gyakorlat teszi a mestert.
Olyan vékony legyen, hogy lásd a terítő mintáját a tészta alatt.

4. Locsold meg olajjal és helyezd rá az egyik tölteléket.

5. Fogd meg a terítő szélét két kézzel és lassan tekerd fel. Ha először dobsz egyet a tésztán akkor szép lapos lesz a rétes, ha úgy tekered akkor vékonyka. Mindegy, ugyanolyan finom lesz.

6. Most ismételd meg a másik két cipóval. Tedd zsírpapírral ellátott tepsibe egymás mellé, kend le olajjal. A túrósat tejfölös olajjal, és 190 fokon süsd kb. 20 percet. A teteje szép aranybarna legyen.

7. Szeleteld fel és porcukorral meghintve tálald.

1

 

2

Réteses jó étvágyat!

Címkék: , , ,

Mákos nudli – nosztalgiázz velem!

2014 január 28. | Szerző:

A nudlicsíkok egyaránt kedvencei kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek, akár mákkal, akár lekvárral készülnek. Finom és nosztalgikus.

603137_657506630932597_2091473344_n

Hozzávalók:

  • 90 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg mák
  • 8 dkg porcukor
  • citromhéj

Elkészítés:

A héjában megfőzött krumplit hámozd meg és törd át.

Ha kihűlt, lisztezett deszkán dolgozd össze a liszttel, a tojással és pici sóval.

A tésztából sodorj ujjnyi vastag rudakat, s ezeket vágd 2 cm-es darabokra.

A nudlikat lisztezett kézzel sodord meg és főzd ki lobogó, sós vízben.

A forró nudlit olvasztott margarinban forgasd meg, és szórd meg a porcukorral kevert és reszelt citromhéjjal ízesített darált mákkal.

1

Címkék: , ,

Mákos kalács

2014 január 25. | Szerző:

Könnyű, foszlós és sosem lehet eleget készíteni belőle.

IMG_1284
Hozzávalók:
tészta:
4,5 bögre sima liszt
2,5 dl tej
1 teáskanálcukor
1 csipet só
1 tojás + 1 tojás a kenéshez (nem kell mind, ezért törd fel egy kis pohárba keverd ki és 3/4-ét tedd a tésztához)
5 dkg vaj
25 g élesztő (fél csomag)
töltelék:
20 dkg mák
10 dkg kristálycukor
1.      Tedd a lisztet, tojást sót, vajat a dagasztógépbe.
2.      Langyosítsd meg a tejet és tedd bele a teáskanál cukrot és az élesztőt. Futtasd fel.
3.      Add az élesztőt a többi hozzávalóhoz. Indítsd el a dagasztógépet a tészta programon, vagy dagaszt hólyagosra a tésztát. Váljon el az edény falától.

4.      Keleszd 1 órán át.

5.      Közben őröld meg a mákot a kristálycukorral. Mindig úgy darálj, hogy 2/3 mák és 1/3 cukor.
6.      Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra. Szórd meg a mákkal. Nálunk úgy szeretik, ha sok mák van benne. Tekerd fel mint a piskótatekercset. Kend meg tojással és tedd a sütőbe 180 fokra 30 percre. Szép aranybarna legyen.
7.      Szeleteld fel és tálald.
Foszlós-mákos jó étvágyat!
Címkék: , ,

Bejgli szaloncukornak álcázva

2013 december 8. | Szerző:

Milyen mókás együtt sütni a keresztlányommal a konyhában. Imádom a karácsonyi előkészületeket. Mindig kipróbálok egy-két újabb receptet, hogy mire a karácsonyi asztalra énekr már tökéleteeks legyenek. Idén Laura sodrófát és kis nyújtódeszkát kapott a télapótól. Természetesen azonnal fel kellett avatni, így egy mókás bejglit készítettünk közösen. Sokat nevettünk és az öröm mely arcán ragyogott miközben alkotott, nekem mindennél többet ért.

Idén készítsetek  bejglit mákos és diós szaloncukroknak álcázva. A tészta, a bejgli tésztája.  A tölteléke ugyanaz mint a bejglinek.

 

2

 Hozzávalók:

tészta: 48 db

50 dkg liszt

1 kk só

10 dkg porcukor

25 dkg vaj

1 tojás

125 g élesztő

0,5 dl tej

1 tk cukor

2,5 dl tejföl

töltelék:

25 dkg cukorral darált mák 

0,5 dl forró tej

2 ek baracklekvár

1/2 narancs reszelt héja

( a mákot forrázzuk le a tejjel, adjuk hozzá a baracklekvár, fél narancs reszelt héját)

25 dkg darált dió

10 dkg kristálycukor

0,5 dl forró tej

5 szem aszalt barack apróra vágva

vagy  5 dkg mazsola

( a dióhoz adjuk a cukrot és forrázzuk le a forró tejjel, adjuk hozzá a barackot vagy mazsolát)

Tészta összeállítása

Az élesztőt cukros tejben futtassuk fel, a vajat reszeljük le (könnyebb lesz vele dolgozni). Csináljunk az asztalom a lisztből egy kupacot a közepére alakítsunk ki egy mélyedést. Tegyük bele a tojást a felfuttatott élesztőt, sót, porcukrot, vajat, tejfölt.

Gyúrjunk belőle lágy tésztát és letakarva pihentessük 1 órát.

Lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagra, osszuk 48 egyenlő részre téglalap alakúra. Ha kicsi az asztalunk dolgozzunk a tésztával két részletben.

A tésztalapokra halmozzuk a tölteléket és hajtsuk a hosszú oldalukat egymás alá, majd a végeket zárjuk be mint a szaloncukor. Formázzunk szaloncukor formákat a végeket egy késsel vagdossuk be. Kicsit bökjük meg a tetejét kétszer, háromszor. Rakjuk zsírpapírral ellátott tepsire és kenjük meg a tetejüket felvert tojással. Ha színes szaloncukor bejglicskéket szeretnénk a felvert tojást színezzük ételfestékkel.

180 fokon süssük aranybarnára.

 

 

1

Címkék: , , ,
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!