Mallorcai édesség a csigatekercs

2016 április 12. | Szerző:

A spanyol briós vagy más néven Mallorcai édesség remek kiegészítője lehet egy vasárnapi tartalmas levesnek.

Hangolódjatok rá egy pezsgő spanyol városkára és készítsétek el ti is.

spanyol briós

Hozzávalók (4 db)
Tészta

  • 300 g liszt
  • 2 tk porélesztő de lehet sima élesztőt is használni 2 dkg
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek olaj
  • 120 ml meleg tej
  • 100 g vaj, nagyon puha

Töltelék

  • amit csak szeretnénk!!!!! lekvár, mogyorókrém, alma, túrós, mák, dió
  • porcukor a meghintéshez

Kelt tésztát készítünk egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejet, olajat, sót, tojást és dagasszunk sima tésztát.

Egy olajjal kikent tálba tesszük és a duplájára kelesztjük.

Kelesztés után 4 részre osztjuk és egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk. A legjobb ha mindezt szilikon lapon végezzük. megkenjük olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a tölteléket hosszanti irányba a tészta egyik oldalára, majd feltekerjük, mint a rétest és csiga alakot formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és hagyjuk még 30 percig szobahőmérsékleten kelni.

Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

3

2

1

 

 

 

 

Óriás sütőtökös fonott kalács

2015 október 9. | Szerző:

A hónap többi napján is tartogat még valamit a sütőtök. Készítsétek el ti is ezeket a recepteket és merüljetek el a sütőtök varázslatos illatában és ízében!

Halloween-i előzetes.

A kelták az újévet november elsején a Samhain-fesztivál keretében ünnepelték. Pogány hagyományok szerint több istent imádtak, ám ezek közül is kimagaslott a számukra legfontosabb istenalak, a napisten (Samhain). Ő jelképezte az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget. Az újév a napos időszak lezárását, a termés betakarítását és a hideg, téli napok kezdetét jelentette. Szimbolikusan azt jelképezte, hogy Samhain a hideg fogságába került. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy állatjelmezekbe öltöztek, mivel ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket. Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Így üldözték el a rossz szellemeket, akik esetleg az éjszaka folyamán nem tértek meg a másvilágra. Ez volt az első “Halloween” ünnep, amely már az első évszázadban létezett az Angliát elfoglaló római- (akik a Pomona-nap keretében a gyümölcsök és kertek istennőjét ünnepelték) és a katolikus tradíciókban is.

Óriás sütőtökös fonott kalács

Hozzávalók:

70 dkg sima liszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 evőkanál porcukor
20 dkg (megfőzött, leturmixolt) sütőtök
2 tojás
2,5 dkg élesztő (vagy 1 cs expressz élesztő)
2 kiskanál vaníliás cukor
2 dl tej
10 dkg vaj

A lisztet (mindkettőt) öntsd a dagasztótálba, add hozzá a vajat, 1 tojást, vaníliás cukrot, porcukrot, tejben felfuttatott élesztőt (az expressz élesztőt nem kell megfuttatni), és az előzőleg megfőzött és leturmixolt sütőtököt.

Dagaszd meg a tésztát simára ha túl ragadós tégy hozzá lisztet, amíg össze áll a tészta, ha túl kemény akkor még tejet (erre azért kell figyelni, mert a sütőtök is tartalmaz folyadékot),  és keleszd a duplájára. Normál élesztő esetén 1 óra, expressz élesztő esetén fél óra a kelési idő.

Ha megkelt borítsd a deszkára és vágd 3 cipóra. Mindegyik cipót formázd meg hengerré és fonj belőle 3-as fonattal kalácsot.

Tedd zsírpapírral ellátott tepsire és kend meg a másik tojás sárgájával.

Tedd sütőbe légkeveréses sütőben 165 fokon, normál sütőben 185 fokon süsd 35-40 percig. Szép arany barna legyen a teteje.

Izgalmakban bővelkedő jó étvágyat kívánok!

 

Nutellás lángos, a mogyorókrémes bűnbeesés

2015 augusztus 3. | Szerző:

Ugye mindenki készített már lángost! Amikor a lángos szót említjük, a legtöbbünknek a sajtos, fokhagymás, tejfölös jut az eszébe. Pedig még ennél is van jobb és a gyerekek nagyon fogják szeretni, nutella rajongók meg végképp.

Nutellás lángos, ami után meggyónod majd a bűneidet.

IMG_5527

Szóval végy egy fél adag lángos tésztát, nyújtsd ki olajon, ahogyan kell, nyomj bele egy csík nutellát, gazdagon, ahogyan szereted. Hajtsd félbe, jól nyomkodd le a széleit, dobd a forró olajba. Süsd ropogósra és porcukorral meghintve tálald.

Na kell ennél több energia?

Kell ennél több kalória?

Kell ennél több élvezet????

Lángos tészta kb 20 db kis lángos

60 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2 ek cukor

2 dl kefír

1.5 dl víz

2 dl tej

3 ek olaj

1 csipet só

sok-sok nutella

IMG_5530

  • A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel.
  • A lisztet tedd egy tálba, add hozzá sót, majd a felfutott élesztőt, kefírt és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy – könnyen formálható, laza – tésztát kaptál, ami elengedi a tál falát, akkor ne adj hozzá többet.
  • Fedd le a masszát és tedd félre kelni körülbelül 40 percre.
  • Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat kb 20 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd ,- és újabb fél óráig hagyd őket kelni.
  • Olajos felületen, olajos kézzel nyújtsd ki a kezeddel, nyomj rá egy csík nutellát, hajtsd félbe és nyomkodd le a széleit.
  • Forró olajban süsd ropogósra.
  • Porcukorral meghintve tálald.

 

 

 

 

Mákos rózsakalács

2014 július 29. | Szerző:

Mákos kalács rózsacsokornak öltözve. Miért ne dobhatnánk fel a kalácsok hétköznapjait.

Borult, hűvös nap volt így desszertnek egy fantasztikus gulyásleves után a mákos kalácsot választottam.

Valami mást, valami érdekeset szerettem volna így született meg a rózsakalács.

mákos rózsatekercs

Hozzávalók:

80 dkg liszt

40 g élesztő

1 tk só

2 tojás

15 dkg porcukor

4 dl tej

10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)

15 dkg porcukros mák darálva

A 1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt. A lisztet tegyük egy dagasztótálba, adjuk hozzá a vajat, sót, porcukrot, tojásokat, a a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.

Dagasszunk sima puha tésztát.

Hagyjuk egy órát kelni majd, nyújtsuk 2 mm vastagra és szórjuk meg a porcukros darált mákkal. Tekerjük fel a hosszabb végénél kezdve és formázzunk karikát belőle. A széleket jól nyomkodjuk le. Tegyük zsírpapírral ellátott tepsire.

Egy olló segítségével vágjunk cikkeket és minden másodikat ellentétes irányba kihajtva az egészet vágjuk fel, de csak a tészta háromnegyedéig, ne vágjuk át teljesen.

Kelesszük még 20 percet. Kenjük le a tetejüket felvert tojással és 180 fokos sütőben süssük 35 perc alatt szép aranybarnára.

1

 

2

Címkék: , ,

Nyuszi ül a fűben… azaz a tepsiben. Nyuszibriós

2014 április 14. | Szerző:

Húsvéti mulatság a konyhában, mert az ünnep akkor szép, ha vidáman készülünk rá.
Hozzávalók:
2 pohár liszt (2,5 dl)
7 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva 1 kávéskanál cukorral
2 dl tej
1 mokkás kanál só
3 evőkanál porcukor
1 tojás
1 tojássárga a kenéshez (a fehérjét tedd a tésztába, semmit sem dobunk ki)
1. Géppel vagy kézzel dolgozd ki simára a tésztát, ha túl laza lenne tegyél hozzá lisztet, ha túl kemény akkor egy kis tejet. Legyen a tészta puha, de formázható.

2. Tedd meleg helyre és keleszd egy órán át.

3. Ha letelt az egy óra anélkül, hogy átgyúrnád, (mert ekkor elveszíti azt a sok levegőt amit kelés közben magába szívott) terítsd szét sima felületen ujjnyi vastagra és  csíkozd fel,forgasd meg kristálycukorban, majd a csíkokat tekerd fel csiga alakban.. Ezek lesznek a nyuszi testek.

A füleket szintén a csíkokból készíted, úgy hogy kb. 5 cm darabokra vágod a nagyobb csíkokat és háromnegyedig kettészeled. Tapaszd a nyuszi testéhez. Tedd őket tepsibe, kend meg felvert tojással és szórd meg kristálycukorral.
4,Süsd 180 fokon 40 percig a teteje szép aranybarna legyen.

Fahéjas cukorba forgatott perecfánkocskák, sós karamell mártogatóssal

2014 február 27. | Szerző:

Fahéjas cukorba forgatott perecfánkocskák, sós karamell mártogatóssal – Homemade Cinnamon Sugar Soft Pretzel Bites with Salted Caramel Dipping Sauce

A neve sem egyszerű, az íze meg végképp nem. Mesésen ropogós fahéjas cukorral borított fánk-perec darabok. Igen igen- fánk és perec együttesen, mert elkészítésénél alkalmazzuk a perecnél jól bevált szódabikarbónás fürösztést. Tehát őrülten jó és izgalmas főleg a sós karamell mártogatóssal együtt.

3

El sem tudom mondani, mennyire szeretem ezeket a különleges recepteket és ötleteket, amikor több íz keveredik. Ez a recept is amerikából származik európai öltözetben. Mert azt mindenki tudja, hogy az alapanyagok országonként, tájegységenként adottak, így teljesen ugyanazt nem tudjuk elkészíteni. Az ötlet azonban remek, legyetek ti is merészek és lelkesek, hogy ilyen finom süteményeket ízleljetek meg.

1

Hozzávalók:

1 és 1/2 pohár meleg víz

2 ek enyhén barna nádcukor (sima cukor is tökéletes)

2,5 dkg friss élesztő

6 evőkanál vaj

2 tk só

4 és 1/2 pohár sima liszt

kb 3 liter víz és 2/3 pohár szódabikarbóna a fürösztéshez

fahéjas porcukor a forgatáshoz

Az élesztőt tegyük a meleg cukros vízbe és futtassuk meg, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Dagasszunk rugalmas könnyű tésztát és lefedve egy órát kelesszük. Kelesztés után osszuk 6 részre és sodorjunk vékony rudakat, majd daraboljuk 2 cm darabokra.

Forraljuk fel a vizet adjuk hozzá a szódabikarbónát és fürösszük meg benne a tésztadarabokat kb 30 másodpercig.

Szedjük zsírpapírral ellátott tepsire, kenjük meg felvert tojással és 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük aranysárgára.

Még melegen forgassuk meg fahéjas porcukorban.

Tálaljuk a sós karamell öntettel.

2

2 pohár cukor

12 ek vaj

1 pohár tejszín (állati eredetű 30%)

1 ek Maldon só ( nagy szemű, ropogós a legideálisabb a mártáshoz)

Ehhez a cukrot tegyük egy edénybe és lassan olvasszuk meg aranysárgára, világos barnára. Adjuk hozzá a vajat, hagyjuk, hogy elolvadjon benne. Öntsük hozzá a tejszínt és 8-10 percig forraljuk ki.

4

 

Kis segítség:

1 cup liszt kb 120g

1 cup cukor kb 220 g

1 cup folyadék kb. 2,2 dl

1 cup vaj kb 220 g

Csíkos pillangó

2014 február 19. | Szerző:

Készítettünk már csíkos kiflit, hát most kápráztassuk el a családot, de főleg a gyerekeket a csíkos pillangóval.

1

Hozzávalók: 16 db-hoz

80 dkg liszt

40 g élesztő

1 tk só

2 tojás

15 dkg porcukor

4 dl tej

10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)

a kakaós részbe 2 ek kakaó

A 1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt. A lisztet tegyük egy dagasztótálba, adjuk hozzá a vajat, sót, porcukrot, tojásokat, a a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.

Dagasszunk sima puha tésztát. Felezzük el a tésztát és az egyik felébe dagasszuk bele  a kakaóport.

Hagyjuk egy órát kelni majd osszuk a kakaósat és a vaníliásat is két részre.

Nyújtsunk téglalap formát az egyik kakaósból és az egyik vaníliásból. Helyezzük a kakaós tésztát a vaníliásra és tekerjük fel a szélesebb felénél fogva. A másik két tésztával is tegyük ugyanezt. Rakjuk egymás mellé a két tekercset úgy hogy a hajtás felülre kerüljön, ezek lesznek a pillangó csápjai. Vágjunk ujjnyi szeleteket és fektessük tepsire. Két ujjunkkal nyomjuk össze a közepénél a tésztát így kapjuk meg a pillangó alakot.

Kelesszük még 20 percet. Kenjük le a tetejüket felvert tojással és 180 fokos sütőben süssük 15-20 perc alatt szép aranybarnára.

2

 

 

3

Csíkos kifli

2014 január 30. | Szerző:

Puha, foszlós és könnyű kifli tízóraira vagy uzsonnára.

1

Hozzávalók: 16 db-hoz

80 dkg liszt

40 g élesztő

1 tk só

2 tojás

15 dkg porcukor

4 dl tej

10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)

a kakaós részbe 2 ek kakaó

A 1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt. A lisztet tegyük egy dagasztótálba, adjuk hozzá a vajat, sót, porcukrot, tojásokat, a a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.

Dagasszunk sima puha tésztát. Felezzük el a tésztát és az egyik felébe keverjük bele  a kakaóport.

Hagyjuk egy órát kelni majd osszuk a kakaósat és a vaníliásat is két részre.

Nyújtsunk kör alakot kb 30 cm-eset az egyik kakaósból és az egyik vaníliásból. Helyezzük a kakaós tésztát a vaníliásra és osszuk nyolc részre. Tekerjük fel a szélesebb részétől indulva, és helyezzük egy zsírpapírral ellátott tepsire. Kelesszük még 20 percet. Kenjük le a kiflik tetejét felvert tojással és 175 fokos sütőben süssük 15-20 perc alatt szép aranybarnára.

(A másik két tésztával is járjunk ugyanígy, azért kell két részletben dolgoznunk, mert így tudunk akkora köröket nyújtani, hogy szép egységes kifliket formázzunk.)

2

 

3

 

Címkék: , ,

Mákos kalács

2014 január 25. | Szerző:

Könnyű, foszlós és sosem lehet eleget készíteni belőle.

IMG_1284
Hozzávalók:
tészta:
4,5 bögre sima liszt
2,5 dl tej
1 teáskanálcukor
1 csipet só
1 tojás + 1 tojás a kenéshez (nem kell mind, ezért törd fel egy kis pohárba keverd ki és 3/4-ét tedd a tésztához)
5 dkg vaj
25 g élesztő (fél csomag)
töltelék:
20 dkg mák
10 dkg kristálycukor
1.      Tedd a lisztet, tojást sót, vajat a dagasztógépbe.
2.      Langyosítsd meg a tejet és tedd bele a teáskanál cukrot és az élesztőt. Futtasd fel.
3.      Add az élesztőt a többi hozzávalóhoz. Indítsd el a dagasztógépet a tészta programon, vagy dagaszt hólyagosra a tésztát. Váljon el az edény falától.

4.      Keleszd 1 órán át.

5.      Közben őröld meg a mákot a kristálycukorral. Mindig úgy darálj, hogy 2/3 mák és 1/3 cukor.
6.      Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra. Szórd meg a mákkal. Nálunk úgy szeretik, ha sok mák van benne. Tekerd fel mint a piskótatekercset. Kend meg tojással és tedd a sütőbe 180 fokra 30 percre. Szép aranybarna legyen.
7.      Szeleteld fel és tálald.
Foszlós-mákos jó étvágyat!
Címkék: , ,

Kelt tészták ragyogó csillaga, az aranygaluska

2014 január 22. | Szerző:

Ismét egy klasszikus étel. Van akinek főétel, van akinek édesség. 
Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni.
Remélem kedvet adok a hétvégi főzőcskézéshez.

image_1363098452760705

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 kávéskanál kristálycukor
1 tojás
1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt 2 kávéskanál cukorral.
Ha az élesztő felfutott a többi hozzávalóval egy tálban dagasszuk meg és tegyük 1 órára keleszteni meleg helyre.
További hozzávaló:
kb. 30 dkg darált dió 10 dkg kristálycukorral elkeverve
20 dkg olvasztott vaj
Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra és pogácsa szaggatóval szaggassunk félhold alakú darabokat.
Egyenként forgassuk meg az olvasztott vajban és aztán a darált dióban, majd helyezzük őket kivajazott magas falu tálba.
Ha marad, dió azzal szórjuk meg az egészet. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 40-45 percig. Szép magasra fog emelkedni és borzasztó finom lesz. Tálaljuk vanilia sodóval.
Vanília sodó:
Hozzávalók:
½ l tej
2 tojás
7 dkg cukor
1 teáskanál liszt
1 cs vaníliás cukor
A tojások sárgáját 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Vízgőz felett besűrítjük. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája csomós lesz.
Akkor van kész, ha a kanálról nem fut le, hanem szépen bevonja, mint egy mártás.
Levesszük a vízgőzről és a vajat hozzákeverjük, amitől szép fényes lesz.
A tojásfehérjét felverjük, a vége felé hozzá adjuk a maradék 2 dkg cukrot, és a forró mártáshoz keverjük.
Ez a sodó majdnem olyan, mint a madártej, csak a fehérje jól el van keverve a tejes krémben.
Ettől lesz krémes és finom.
DSC07455_resize
Aronyos jó étvágyat!
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!