Ess édes bűnbe Pavlovával

2016 november 2. | Szerző:

Édes bűnbeesés, gyümölcsökkel koronázva. Kell ennél izgalmasabb?

Megmaradt a tojásfehérje, nincs ötlete? Megoldás a Pavlova roppanós, gyümölcsös mini változata.

pavlova

Hozzávalók:

Pavlova tészta

5 db tojásfehérje (közepes méret)

200 g porcukor

1 ek keményítő

1 tk citromlé

A tojásfehérjét a cukor harmadával, citromlével kezdjük el felverni, ha már csíkokat hú és keményedik kanalanként adjuk hozzá a maradék porcukrot, minden egyes kanál után fél percig keverve. A keverés robotgéppel folyamatos legyen. A végén kanalazzuk hozzá a keményítőt is.

Egy szilikonlapra egymástól 2 cm távolságra tegyünk 10 cm nagyságú halmokat, nem kell habzsákkal formázni a kanál is megfelelő lesz.

Tegyük 145 fokra előmelegített sütőbe 45 percre 10 perc után mérsékeljük a sütőt 120 fokra.

A sütőben hagyjuk kihűlni, de támasszuk ki az ajtaját egy fakanállal, hogy a gőz eltávozzon.

Készítsük el a krémet amíg a pavlova sül.

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone vagy krémsajt

10 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

3 dl állati tejszín 35%-os

1 tk habfixáló

Összeállításhoz kedvünk szerint friss gyümölcs.

darált keksz 100 g

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá.

A mascarponét a porcukorral vaníliás cukorral keverjük simára, forgassuk bele a felvert habot.

A kihűlt pavlovát szórjuk meg darált keksszel, hogy a krém ne lágyítsa meg azonnal.

Csillagcsővel formázzunk rá a krémből, jöhet a gyümölcs, majd megint egy réteg krém, a tetejére megint gyümölcs.

Kész is van.

2

1

Omlós, vaníliás-citromos karika, fehér csokoládé köntösben

2013 december 21. | Szerző:

Ezeknek a falánkságoknak, amik szinte elolvadnak a nyelvünkön a jelszava: Minden falat tiszta élvezet!

Jól fűszerezve a kekszek kétszer olyan finomak.

8902_658866917463235_857832226_n

 

Hozzávalók:

20 dkg vaj

3 tojás sásárgája

15 dkg porcukor

30 dkg liszt

½ teásaknál fahéj

fél citrom leve és reszelt héja

továbbá

15 dkg  fehér csokoládé

csipetnyi fahéj, színes szórócukor

A vajat a tojások sárgájával és a cukorral keverd krémesre.

A lisztet szitáld össze a fahéjjal, és keverd hozzá a reszelt citromhéjat

A citrom levét keverd hozzá először a vajas masszához, majd kanalazd bele a lisztes keveréket.

Csillagcsöves nyomózsákkal formázz karikákat egy zsírpapírral ellátott tepsire, és 190 fokon süsd előmelegített sütőben 10-12 percig.
Ha kihűlt, egyik felét mártsd olvasztott csokoládéba, amit kevés fahéjjal ízesítettél (vízgőz felett vagy mikróban olvaszd meg a csokoládét). Szórd meg a színes cukorral.

2

 

1Jó étvágyat!

Levesek karácsonyra – Tokajibor-krémleves

2013 december 20. | Szerző:

A karácsony az év legszebb és legmeghittebb ünnepe! Sok gondot okozhat a konyhában hogy évről évre milyen menüvel rukkoljunk elő. Az utóbbi időben mindig úgy állítottam össze a menüsort, hogy a desszerthez is mindig eljusson mindenki.

Néhány ötlet a levesek tájáról, hogy ne csak mindig a halászléről szóljon az ünnep. Persze ez elhagyhatatlan, de én mindig másnapra készítem, amikor sokkal többen vagyunk, hiszen ilyenkor gyűlik össze a távoli rokonság apraja nagyja.

 

Tokajibor-krémleves

1

Hozzávalók 4 főre

8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor

2 dl narancslé

3 tojássárgája

8 dkg cukor

1/2 citrom reszelt héja

1 késhegynyi fahéj

1 késhegynyi szegfűszeg
csipet só, 

A tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd keverj el benne 1 dl bort apránként hozzáadagolva.

Közben a maradék bort a narancslével forrald fel a fűszerekkel együtt, húzd le a tűzhelyről és keverd el benne a tojásos masszát.
Tedd vissza a tűzre és habverővel kevergetve hevítsd forráspontig, de ne forrald fel, mert a tojás kicsapódhat a levesben.

Azonnal tálald csészékbe szegfűszeggel tűzdelt narancsszelettel díszítve a csésze szélét.

Ezután a leves után, méltán következhet egy izgalmas főétel.




Címkék: , ,

Fahéjas, bundás alma

2013 december 19. | Szerző:

Az ünnepek előtti napokban mindig a karácsonyi menün jár az agyunk. De elfelejtünk gondolni a két ünnep közötti időszakra, amikor felpuffadva ülünk az asztal előtt és valami igazán könnyűt ennénk meg. Íme egy desszert ami megoldja problémánkat!
Finom, gyors és könnyű!
15 perces süti recept!
Kép 075
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg alma
5 dkg kristálycukor
1 kávéskanál rum
2 db tojás
5 dl tej vagy szóda
20 dkg finom liszt
1 csipet só
Porcukor a tetejére
ízlés szerint őrölt fahéj
bőséges étolaj a sütéshez
Az almákat meghámozzuk, almakiszúróval kiszúrjuk a közepét, majd ujjnyi vastagra szeleteljük.
Megcukrozzuk, aki szereti rummal meglocsolhatja utána állni hagyjuk amíg a palacsintatésztát elkészítjük.
A tejből, lisztből, tojásokból,kevés sóból sűrű palacsintatésztát készítünk a szokásos módon.
Az almakarikákat megforgatjuk benne, és forró olajban pirosra sütjük.
Fahéjas porcukorral tálaljuk. Melegen, frissen az igazi.Amilyen rövid a recept olyan könnyen varázsolod szeretteid elé ezt a finomságot, próbáld ki!

Ropogós moszkauer

2013 december 17. | Szerző:

A bejglin és a gyümölcskenyéren kívül az egyik kedvencem a moszkauer. Fenséges és klasszikus apró süti villámgyorsan.

maszkauer (2)2

Hozzávalók kb 18-20 darabhoz:

1 dl tejszín
50 g vaj
70 g barna cukor
100 g durvára tört dió
50 g apróra vágott kandírozott narancshéj, vagy aszalt barack
50 g liszt
1 kk fahéj
az aljára:
10 dkg étcsokoládé
Tegyük a tejszínt, a vajat és a cukrot egy lábasba és melegítsük fel, addig amíg a cukor elolvad, de ne forraljuk fel.
Amikor a cukor felolvadt, öntsük bele a durvára tört diót, az apróra vágott kandírozott narancshéjat, a lisztet és a fahéjat, majd jó alaposan keverjük el.
A masszából rakjunk diónyi halmokat egy  sütőpapírral borított tepsire, egymástól kb 5 centi távolságra, és kanál segítségével lapítsuk le és formázzuk kerekre.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép aranybarnára 6-8 perc alatt. Nagyon figyeljünk, mert hamar megég, tényleg csak pár percig süssük és folyamatosan figyeljük!
Ha kihűt, kenjük meg az aljukat olvasztott csokoládéval.
Boldog, örömmel teli sütögetést kívánok!

Mókás torta ötletek karácsonyra

2013 december 16. | Szerző:

1

 

 

1

Címkék: ,

Tárazd be a kekszkinyomó pisztolyod!

2013 december 16. | Szerző:

Kinyomós keksz

 A leggyorsabb, legvajasabb, legfinomabb és a legváltozatosabban elkészíthető.

Reggeli kávé, tea vagy capucchino mellé isteni lesz és még energiát is ad, ha nincs időd megreggelizni, bekapsz néhány kekszet, és már indulhatsz is.

vegyes
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin(Ráma)
10 dkg porcukor
1 tojás
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
4 ek tej
Aki még ízletesebbé szeretné tenni, tegyen a tészta egyik felébe darált diót vagy mandulát, kb. 8 dkg-t.

Elkészítés:

  • A hozzávalókat egy tálban gyúrd össze.
  • Sütikinyomó pisztollyal nyomj változatos formákat a tepsire. Ebben az esetben közvetlenül a tepsire nyomd a formákat, és ne használj zsírpapírt, Nem fog odaégni és a vajtartalom miatt könnyen elválik a tepsi aljától.
  • Ha ízesítetted akkor díszítheted dióval vagy mandulával a tetejét. Ha nincs kinyomó pisztolyod, formázz dió nagyságú golyókat, és tedd a tepsire majd a tenyereddel lapítsd ki fél centi vastagra
  • Süsd előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 10-12 percig
  • Ha kisült szedd rácsra, és falatozz. Légmentesen záródó dobozban sokáig ellehet tárolni. (nekem a dobozig nem jutott el a süti, mert gyorsan elfogyott)

 

DSC07362
Kinyomós jó étvágyat! 
DSC07359

Fenyőfa sütinyalóka

2013 december 15. | Szerző:

Ünnepi ajándéknak is tökéletes lehet celofánba csomagolva szalaggal átkötve. Ennek a nyalókának az elkészítése nem eget rengető. Egy dolog miatt kicsit költségesebb az a színes csokoládé. Én vettem csoki színezőt, mert a csokit nem lehet csak úgy színezni. Vagy lehet kapni színezett cake pop bevonó csokoládét.

1

Kezdetben az volt a terv, hogy bevonom a fákat majd habzsákkal különböző színű pöttyökkel díszítem. Aztán a bevonás közben akadt egy ötletem. Minek annyit pepecselni a habzsákkal, hát maradt a színes cukorka. Tökéletesen bevált a sok apró színes gyöngy a fán. Elégedett vagyok:)

A tészta:

50 dkg darált keksz
12,5 dkg porcukor
1/2 csomag hidegen elkészíthető bármilyen puding (akármilyen ízvilágot adhatsz neki)
2 dl tej vagy víz a pudinghoz
2 ek folyós és nem darabos baracklekvár
2 lapos evőkanál mandulaliszt
12,5 dkg vaj

A tésztát összedolgozzuk ha túl ragacsos, adjunk még hozzá darált kekszet, ha túl kemény akkor egy kis tejet.

Segítségem is akadt:))
IMG_3690_resize

A kihagyhatatlan mézeskalács!

2013 december 5. | Szerző:

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Idén nekem még kis kuktám is akad majd, akivel együtt készíthetjük ezt a finomságot.

A legjobb ha neked is akad segítséged, főleg, ha van a családban gyermek, mert így tuti nem marad el a móka, öröm, kacagás.
Gondolom sokan készítetek otthon az ünnepekre mézeskalácsot, most én is megosztom veletek a receptemet.
Ebből a mennyiségből 3 tálca mézeskalács készíthető. Nekünk bőven elég, mert lesz mellé sok más finomság is. Így biztosan el fog fogyni.

1

Hozzávalók:

  • 0.5 kg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg virágméz
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája ( a fehérjét tedd félre a díszítéshez!
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék (érdemes megvenni, mert nagyon egyszerű vele az ízesítés) vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió
A mézet langyosítsd meg, majd a hozzávalókat gyúrd össze. Ha nagyon ragadna, tegyél hozzá lisztet, ha nagyon kemény lenne vajat vagy egy kis langyos vizet. Mindenképpen lágy legyen a tészta, mert a sütés közben keményedni fog.
 
Legalább egy éjszakán át pihentesd, de akár 1-2 napot is állhat letakarva.
 
Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vastagra és szúrj ki különböző formákat! Legyen benne karácsonyfa, hóember, mikulás vagy bármilyen szabadon készített izgalmas forma.
 
Tedd zsírpapírral borított tepsibe és 5-6 perc alatt előmelegített sütőben süsd meg. Légkeverésen 165 fok, alsó-felső sütés 180 fok.
Ha kivetted a sütőből egy ecset segítségével a tojásfehérjével kend meg, attól lesz szép fényes!
 
Most jön a máz. 
 
A maradék tojásfehérjéhez annyi porcukrot keverj villával,(ne robotgéppel) amitől jó sűrű lesz. Sűrű tejföl sűrűségű!
 
Most tedd egy nejlon zacskóba, vágd le a végét kicsit és kezdődhet is a mázaskodás. Nem baj, ha elsőre minden csupa máz lesz. A végére, mire a századikat díszíted bele jössz!
2
3
 
 
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!