Mallorcai édesség a csigatekercs

2016 április 12. | Szerző:

A spanyol briós vagy más néven Mallorcai édesség remek kiegészítője lehet egy vasárnapi tartalmas levesnek.

Hangolódjatok rá egy pezsgő spanyol városkára és készítsétek el ti is.

spanyol briós

Hozzávalók (4 db)
Tészta

  • 300 g liszt
  • 2 tk porélesztő de lehet sima élesztőt is használni 2 dkg
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek olaj
  • 120 ml meleg tej
  • 100 g vaj, nagyon puha

Töltelék

  • amit csak szeretnénk!!!!! lekvár, mogyorókrém, alma, túrós, mák, dió
  • porcukor a meghintéshez

Kelt tésztát készítünk egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, tejet, olajat, sót, tojást és dagasszunk sima tésztát.

Egy olajjal kikent tálba tesszük és a duplájára kelesztjük.

Kelesztés után 4 részre osztjuk és egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk. A legjobb ha mindezt szilikon lapon végezzük. megkenjük olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a tölteléket hosszanti irányba a tészta egyik oldalára, majd feltekerjük, mint a rétest és csiga alakot formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és hagyjuk még 30 percig szobahőmérsékleten kelni.

Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

3

2

1

 

 

 

 

Mogyoróvajas almaszendvics diókéregben

2015 november 11. | Szerző:

Robbanó energia reggelire.

Ez a nasi tuti siker és hatalmasat robban majd. Anyukák kényeztessétek a gyermeket, mert néha ez is kell.

Energiabonba a mogyoróvajas almaszendvics diókéregben.

mogyoróvajas alma diókéreggel

Hozzávalók:

1 nagyobb alma, /ha van zöld és piros/

mogyoróvaj jó sok és nem mogyorókrém, bár azzal is finom lehet

5 dkg durvára darabolt dió

Az almát jól mossuk meg és ujjnyi szeletre karikázzuk fel. Citromos vízben forgassuk meg majd kenjünk meg egy szeletet a mogyoróvajjal jó vastagon. Most jöhet egy másik szelet alma, kész is a szendvics. Az oldalát forgassuk a dióba és máris ropogtathatjuk.

Ha zöld és piros almából készítjük még mutatósabb lesz

1

Címkék: , ,

Vásári kandírozott diákcsemege

2014 augusztus 12. | Szerző:

Gondolom nem vagyok egyedül a problémámmal. Egyszer kipróbáltam a kandírozott magokat egy vásárban és rákattantam. Függő lettem. Azóta otthon is készítem ezt a csemegét és elmondhatom, nincs olyan ember a családban, aki ne küldött volna melegebb éghajlatra, mert ez a rágcsa nem a kalóriaszerénységéről lett híres, de majszolását abbahagyni nem lehet.

kandírozott magok

Bátran merem ajánlani, hogy egy esti mozi mellé vagy akár csak baráti összejövetel esetére készítsétek el. A lényeg minimum egy kiló magot szerezettek be, mert az is kevés lesz. Bármi lehet, mogyoró, mandula, dió, diákcsemege, szárított vörösáfonya, nagyszemű vagy arany mazsola, a lényeg ropogjon.

Hozzávalók:

20 dkg ropogós mag vagy nagy szemű mazsola

60 g kristálycukor

20 g víz

2 tk vaj vagy margarin

Nem kell megijedni látszatra kevésnek tűnik ez a cukor víz mennyiség, de pont elég bevonat lesz majd a magokon, nem lesz túl édes és mégis varázslatosan karamelles bevonat képződik majd.

Ha valaki extrát is szeretne a még meleg magokat forgassa majd meg fahéjas porcukorban.

A cukrot a vízzel elkeverjük és forraljuk, amíg szirupos nem lesz ezt kb 110 fokon éri majd el. De szemmel is észrevehető egyre kevesebb buborék lesz benne és már ragacsosan fog majd folyni.

Ekkor adjuk hozzá a magokat és kavargassuk amíg a magok felületén a cukor kikristályosodik. Magas lángon folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg a cukor rákaramellizálódik a magok felületére, ekkor adjuk hozzá a vajat és forgassuk át fakanállal.

Öntsük zsírpapírra, vagy szilikonlapra, terítsük el, hogy a magok elváljanak egymástól. A vaj miatt ezt könnyedén meg is teszik majd nekünk.

Ha fahéjasat szeretnénk, egyik felét tegyük fahéjas porcukorba, rázzuk össze majd szitáljuk le a felesleges cukrot és egy tálban hagyjuk hűlni.

Nem fogjuk megállni, hogy ne kapjunk be egy darabot, de vigyázat ilyenkor még nagyon forró, kapkodjuk gyorsan a kezünket, miközben hűtjük és ízleljük. 🙂

2

 

1

Diós, melaszos félbarna cipó

2014 július 23. | Szerző:

Tényleg divat lett otthon kenyeret sütni. Szeretek izgalmas és új dolgokat kipróbálni, ezért a kenyérsütésben is változatosan használom a hozzávalókat. Annyi mindent lehet felhasználni a kenyér, bagett vagy zsemle elkészítésénél, íme egy ötlet.

Igazi ínyencséget kapunk, ropogós héjával és feledhetetlen ízével belopja magát a szívünkbe.

diós, melaszos

Hozzávalók:

30 dkg  fehér kenyérliszt

20 dkg tönköly teljeskiőrlésű liszt

15 dkg durvára darabolt dió

1 ek barna nádcukor melasz

5 dkg olvasztott vaj

2 tk só

1 tk cukor

1,5 dl langyos víz

1 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

A tejben 1 tk cukorral futtassuk fel az élesztőt, a többi hozzávalót tegyük a dagasztó tálba.

Adjuk hozzá az élesztős tejet és dagasszunk sima, rugalmas tésztát.

Letakarva 1 órán át hagyjuk kelni.

Formázzunk cipót a tésztából és egy fedővel ellátott jénai edénybe tegyük bele, amibe helyezzünk előtte zsírpapírt.

20 percig hagyjuk ismét kelni, majd egy éles késsel vágjuk be a tetejét. Szórjuk meg liszttel és tegyük fedővel együtt a sütőbe 225 fokra 45 percre.

Vegyük le a fedőt és még süssük 190 fokon 10-15 percig amíg szép barna színe lesz.

 

 

 

Címkék: , ,

Diós-szilvás kelt rétes, a rétesek királynője

2014 július 15. | Szerző:

A rétesek netovábbja. Aki még nem készített ilyet, annak itt az ideje,hogy felvegye a házi szakácskönyvének kedvenc rovatába.

kelt rétes

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt (vagy rétesliszt)
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 3-3,5 dl tej
  • 1 tk. ecet
  • 2 ek. mangalicazsír (vagy 5 ek. olaj)
  • 2 dkg friss élesztő

Töltelék:

20 dkg dió

3 ek kristálycukor

40 dkg friss szilva

2 ek vaníliás pudingpor

1 tojás a kenéshez

A hozzávalókból a fánktésztánál lágyabb tésztát kell készítenünk. Az élesztőt 1 dl tejben a cukorban futtasd fel, majd add a többi hozzávalókhoz és jöhet a dagasztás. Lágy, laza tészta születik,aminek nem szabad ragacsosnak lennie.

Letakarva hagyd kelni 1 órát, majd egy tiszta terítőn két részletben kezd el kinyújtani és szép lassan a kezeddel húzogatni. Igaz a mondás nyúlni fog, mint a rétes. Nem baj ha szakad, hiszen feltekered majd és ez nem látszik, de lehet az a szakadás lesz majd a dísze sütés után.

Készítsd el a szilvás tölteléket, mert ennek hűlnie kell.

A szilvát megmostam, félbevágtam, a magját eltávolítottam. Rászórtam a maradék cukrot és fél deciliter vizet, majd elkezdtem közepes lángon felforralni. Fantasztikusan varázsolódik át a színe mély vérvörösre. Mindig megcsodálom ezt a folyamatot.

A fél deciliter vizet elkevertem 2 ek vaníliás pudinggal majd add a szilvához adtam és addig kevergettem, míg besűrűsödik és elveszti az opálos színét, ami a pudingtól keletkezik mikor hozzáöntöd.

Ha szép vékonyra húzogattad, és már elmorzsoltál pár bosszantó megjegyzést, hogy már megint kiszakadt, na akkor vagy készen. Kend meg a tetejét egy ecset segítségével olajjal, és jöhet a töltelék. Én most diós-szilvásat készítettem. A diót ledaráltam, 3 ek cukorral összekevertem és megszórtam afelével a rétestésztát.

Szépen elterítettem rajta a szilvás töltelék felét és jöhet a tekerés. A terítő segítségével feltekertem és egy zsírpapírral ellátott tepsire helyeztem.

A tészta másik felével is ugyanígy jártam el.

A tetejét egy felvert tojással megkentem, már mehetett is a sütőbe 190 fokon 25-30 percre.

Nekem az jön be, ha szép aranybarnára és jó ropogósra sül.

Mindenkinek jó húzogatást kívánok.

1

 

2

 

Címkék: , ,

A házi jégrém rögös útja a tejszíntől a gyerekszájig

2014 június 10. | Szerző:

Hurrá nyár van, hurrá nyalhatunk. Jött az ötlet készítsünk jégkrémet. Boltokban könnyen beszerezhető az ehhez szükséges forma, így én is vettem egy négyes csomagot, jelzem kettőt vegyetek egy kevés lesz.

jégkrém

Nagy lelkesedéssel láttam hozzá, hogy igazi csupa csokis jégkrémet varázsoljak az asztalra. Most jön az igazság, nem olyan egyszerű mint gondoltam, maga az alap nem nehéz, de a formából kiszedni és csokival bevonni elsőre az már botladozósan ment. Nem adjuk fel, mert mi konyhatündérek ilyenek vagyunk és ha ez elfogy újabb adag megy majd más ízekben a fagyasztóba.

Ha bevonjuk a gyerekeket, vidámsággal, viccelődéssel telik majd meg a konyha.

jégkrém1

Hozzávalók:

forma

Itt egyébként tökéletes volt egy szív alakú szilikon forma is, amibe utólag dugtam bele a pálcikát.

IMG_20140609_172531

Fagylaltalap:

2 dl tej
2 tojássárgája
2 ek cukor
70 g étcsokoládé  50%-os
1 ek. holland kakaópor
1 dl habtejszín állati eredetű minimum 30%-os

Csokiburok:

kb. 100 g étcsokoládé
1 ek olaj
20 g durvára darabolt dió

A fagylaltalaphoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Ha van hőmérőnk, akkor kb. 80-82°C-ig kell melegíteni a tojásos krémet. Nem szabad túlmelegíteni, mert könnyen rántotta lehet az egészből.

Egy tálba előkészítjük az apróra vágott étcsokoládét és a kakaóport. Erre ráöntjük a forró tojásos krémet, és kézi habverő segítségével egyneművé keverjük. Hűlni hagyjuk, és hozzáadjuk a laza habbá felvert tejszínt is.

A kihűlt fagylaltalapot jégkrémformákba adagoljuk, és a mélyhűtőben kifagyasztjuk.

A formából való eltávolítás sem egyszerű, nagyon kevés ideig (néhány másodperc) forró víz alá tartottam és lassan de biztosan kicsúsztak a formából, mondom lassan. Volt hogy mire kijött a formából meg is olvadt, na ebben az esetben sokáig állt a vízsugár alatt. Tessék próbálkozni :))))

2

A csokoládéburokhoz a csokoládét az olajjal összeolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött.

Na itt volt a második pont ahol elakadtam, mert az első próbálkozásnál egy kanál segítségével akartam bevonni, de azonnal rákötött és nem volt szép látvány a girbe-gurba csokimassza. De lehet ennek ez volt a szépsége.

Második próbálkozással előrébb jutottam. olvasztott csokoládét egy (magas, vékony) bögrébe öntjük. Fogunk egy csokis jégkrémet, és teljesen megmártjuk az olvasztott csokoládéban. Érdemes a bögrét közben kicsit megdöntve tartani, úgy könnyebb bevonni a jégkrémet. A csokiburok esetleges hiányosságait kiskanállal javítjuk. A csokoládé azonnal ráfagy a jégkrémre ezért ezt a műveletet érdemes extra gyorsasággal elvégezni. Ugyanígy bevonjuk a többi jégkrémet is.

Amelyik szimpatikus azt megszórjuk a dióval. Kész is a házi jégkrém.

1

Üde, zöldpesztós hosszúmetélt

2014 június 8. | Szerző:

Idejét meg nem mondom mikor vettem utoljára bolti tésztát. Amint megkóstoltam évekkel ezelőtt a házi tészta feledhetetlen ízét, tudtam, soha többé nem akarok mást csak tésztát gyúrni. Legnagyobb gondom azonban a nyújtás volt. Emlékeimbe vésődött, ahogyan édesanyám a tésztát nyújtja, mi meg ott ültünk az asztalnál és csipegetjük a szélét.

Meg akartam szabadulni ettől a folyamattól, ezért beszereztem egy tésztanyújtógépet. Csodás ötlet volt, mind cérnametéltet, mind spagettit vagy széles metéltet el tudtam készíteni vele. A nyújtást szintén a gép végezte, azóta minden alkalommal csak házi tészta kerül az asztalra.

Zöldpestos tészta

Hozzávalók:

Gyúrt tészta:

15 dkg liszt
15 dkg graham liszt (sima liszt is tökéletes, de ez egészségesebb. Próbáld ki!)
3 tojás (10 dkg-onként 1 tojás)
1 teáskanál só
Mivel a tojások nem egyformák, ha túl kemény lenne vizet tehetsz hozzá.
Ha vizet adunk a tésztához akkor azt mind főzzük ki, szárítani nem jó mert nagy a nedvesség tartalma és bepenészesedhet.
pesztó: 2 ek dió, 3 levél bazsalikom, 2 ek olíva olaj

1. Gyúrj tésztát és nyújtsd ki, majd szeleteld fel a gép spagetti részén.

2. Sós vízben főzd puhára. Ha házi, már akkor kész, ha feljön a víz tetejére.

3. Közben készítsd el a házi pesztót. egy aprítóba tegyél 3 közepes bazsalikom levelet, 2 ek olíva olajat, 2 ek diót és aprítsd össze nagyon apróra.

4. Szűrd rá a tésztát és keverd el.

5. Tedd az serpenyőt a tűzhelyre. Öntsd bele a tésztát és a pesztót, majd forrósítsd át.

Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
1

 

Ölelj magadhoz mackókeksz

2014 április 16. | Szerző:

Egy igazi maciölelésnél nincsen jobb.

Az igazi ajándék a masni alatt csakis az odafigyelés lehet, az ölelés, a törődés, az, ami erőt ad. Hiszen amikor már nincs honnan erőt merítened, amikor teljesen kimerülve azt hinnéd, hogy már nincs több erőd, akkor jön valaki, meg még valaki, meg még sokan mások, és valahogy mindannyian rámutatnak arra, hogy nincs igazad. Talán még abban is segítenek, hogy merre van a tovább – és bizony ennél nagyobb erőt semmi sem adhat.

1

Hozzávalók

125 g tönköly fehér liszt

125 g zabliszt

150 g vaj

100 g gyümölcscukor vagy 2 ek méz

1 mokkáskanál sütőpor

1 mokkáskanál vanília aroma

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 tojás

egész mandula és dió a díszítéshez

A szobahőmérsékletű vajat morzsoljuk el a lisztben adjuk hozzá a cukrot, sütőport, tojást vanília aromát és a fűszereket.

Gyúrjunk sima tésztát és tegyük a hűtőbe fél órára.

Nyújtsuk lisztezett felületen fél cm vastagra és szaggassunk mackó formákat. Ha nincs formánk, ne ijedjünk meg, egy papírra nyomtatott és kivágott sablon is tökéletesen megteszi.

A mackó kezei alá tegyünk egy szem mandulát vagy diót és hajtsuk rá a mancsokat.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg. vigyázzunk hamar megég!

maci2

 

Diós, zabpehelylisztes zsemle szezámmaggal

2014 március 29. | Szerző:

A legjobb dolog egy friss tavaszi reggelen arra ébredni, hogy a szobát a konyhából áradó diós zsemle illata lengi át.
Itt egy fantasztikus recept a tavaszi hűvös reggelekre. Első harapáskor még nem is érezni a dió remek ízét, de mire a zsemle végére érünk, az egész szánkat átjárja az édeskés aroma. Fogyasztható szalámival és lekvárral egyaránt.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sima liszt
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg szezámmag

A hozzávalókat tedd dagasztógépbe és dagassz rugalmas tésztát addig, amíg a tészta elválik az edény falától, és már nem ragad. Ha nagyon ragad tegyél még hozzá lisztet. 


Lefedve keleszd 1 órán át, majd lisztezett deszkán formázd hengerré és vágd fel kisebb darabokra, elférjenek a tenyeredben, mint egy teniszlabda
.
Formázd zsemle formájúra és tedd sütőpapírral ellátott tepsire. Vágd be hosszában őket és hagyd kelni még fél órát.


Tedd 225-240 fokos sütőbe és 20 perc alatt süsd szép ropogósra.


Izgalmas jó étvágyat!



Címkék: , ,

A roppanós barackmag

2014 február 25. | Szerző:

Barackmag vagy mandulamag. Mindegy melyiknek nevezed, ez nem a nápolyis, hanem nagyon finom kakaós, omlós tésztás. Olyan amilyet a régi idők lakodalmaiban lehetett csak megízlelni. Gyerekkoromban készítettem el először, akkor nagyon macerásnak tűnt, pedig nem is az. Megéri az élményért , mert amikor megkóstolod megáll az idő!
1

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

15 dkg porcukor

12 dkg darált dió

2 evőkanál kakaó

krém:

25 dkg vaj

2 tojás

2 cs vaníliás cukor

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió

1 dl tej

forgatáshoz:

4 evőkanál kakaópor

2 evőkanál porcukor

Ha ügyes vagy akkor akár 1 óra alatt el is készítheted. Sajnos ezzel a sütivel több a dolgod, de növessz polipkarokat, kérd meg a családot segítsen a formába nyomkodni a tésztát. A gyerekek élvezettel fognak segíteni. Ehhez azonban kell forma, legalább 50 db. Akkor megy gyorsan.

1. A lisztet, margarin, porcukrot, diót, kakaót morzsold össze, majd gyúrd tésztává. Kicsit nehezen áll össze, de amint a vaj elkezd a kezed hatására olvadni, lassan, de biztosan tészta lesz belőle.

2. Ha kész vedd elő a formákat, és szépen, vékonyan nyomkodd bele. Azért legyen vékony, mert egy kicsit megduzzad a sütés alkalmával, és kell a hely a tölteléknek.

3. Az első tepsibe belefér 25 forma. Ha kész tedd előmelegített sütőbe 190 fokra 10 percre. ne tovább, hamar megsül, és könnyen elégedheted. Szépem elkezd a barna tészta világosodni, na, akkor lesz jó.

4. Amint kész, konyhai kesztyű segítségével ütögesd ki a formából. Ha a végét picit az asztalhoz ütöd, szépen kifordul a tészta, ilyenkor még puha, de hamar megkeményedik, ezért kell melegen kiütni, hogy ne törjön össze.

5. Most tedd be a másik tepsit, és töltsd meg amit kiütögettél. Addig csináld, amíg a tészta el nem fogy, ha ügyesen dolgozol, akkor, amíg az egyik adag sül a másikat pont megtöltöd.

6. Ha kész a tészta, készítsd el a krémet. A tojásokat a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral vízgőz felett főzd sűrű krémmé. Ha kész keverd bele melegen a diót, és hagyd kihűlni. Ha kihűlt robotgéppel keverd hozzá a vajat, keverd ki habosra.

7. Egy kiskanál segítségével tölts meg egy fél sütit, és tegyél rá egy másikat. Olyan lesz, mint egy barackmag.

8. 4 evőkanál kakaóport keverj el 2 evőkanál porcukorral, és ebbe forgasd meg a magokat. Készen is vagy.

Ugye, hogy nem volt nagy ördöngösség?

923109_648835238466403_541870279_n

Címkék: , ,
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!