Ess édes bűnbe Pavlovával

2016 november 2. | Szerző:

Édes bűnbeesés, gyümölcsökkel koronázva. Kell ennél izgalmasabb?

Megmaradt a tojásfehérje, nincs ötlete? Megoldás a Pavlova roppanós, gyümölcsös mini változata.

pavlova

Hozzávalók:

Pavlova tészta

5 db tojásfehérje (közepes méret)

200 g porcukor

1 ek keményítő

1 tk citromlé

A tojásfehérjét a cukor harmadával, citromlével kezdjük el felverni, ha már csíkokat hú és keményedik kanalanként adjuk hozzá a maradék porcukrot, minden egyes kanál után fél percig keverve. A keverés robotgéppel folyamatos legyen. A végén kanalazzuk hozzá a keményítőt is.

Egy szilikonlapra egymástól 2 cm távolságra tegyünk 10 cm nagyságú halmokat, nem kell habzsákkal formázni a kanál is megfelelő lesz.

Tegyük 145 fokra előmelegített sütőbe 45 percre 10 perc után mérsékeljük a sütőt 120 fokra.

A sütőben hagyjuk kihűlni, de támasszuk ki az ajtaját egy fakanállal, hogy a gőz eltávozzon.

Készítsük el a krémet amíg a pavlova sül.

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone vagy krémsajt

10 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

3 dl állati tejszín 35%-os

1 tk habfixáló

Összeállításhoz kedvünk szerint friss gyümölcs.

darált keksz 100 g

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá.

A mascarponét a porcukorral vaníliás cukorral keverjük simára, forgassuk bele a felvert habot.

A kihűlt pavlovát szórjuk meg darált keksszel, hogy a krém ne lágyítsa meg azonnal.

Csillagcsővel formázzunk rá a krémből, jöhet a gyümölcs, majd megint egy réteg krém, a tetejére megint gyümölcs.

Kész is van.

2

1

Óriás sütőtökös fonott kalács

2015 október 9. | Szerző:

A hónap többi napján is tartogat még valamit a sütőtök. Készítsétek el ti is ezeket a recepteket és merüljetek el a sütőtök varázslatos illatában és ízében!

Halloween-i előzetes.

A kelták az újévet november elsején a Samhain-fesztivál keretében ünnepelték. Pogány hagyományok szerint több istent imádtak, ám ezek közül is kimagaslott a számukra legfontosabb istenalak, a napisten (Samhain). Ő jelképezte az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget. Az újév a napos időszak lezárását, a termés betakarítását és a hideg, téli napok kezdetét jelentette. Szimbolikusan azt jelképezte, hogy Samhain a hideg fogságába került. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy állatjelmezekbe öltöztek, mivel ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket. Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Így üldözték el a rossz szellemeket, akik esetleg az éjszaka folyamán nem tértek meg a másvilágra. Ez volt az első “Halloween” ünnep, amely már az első évszázadban létezett az Angliát elfoglaló római- (akik a Pomona-nap keretében a gyümölcsök és kertek istennőjét ünnepelték) és a katolikus tradíciókban is.

Óriás sütőtökös fonott kalács

Hozzávalók:

70 dkg sima liszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 evőkanál porcukor
20 dkg (megfőzött, leturmixolt) sütőtök
2 tojás
2,5 dkg élesztő (vagy 1 cs expressz élesztő)
2 kiskanál vaníliás cukor
2 dl tej
10 dkg vaj

A lisztet (mindkettőt) öntsd a dagasztótálba, add hozzá a vajat, 1 tojást, vaníliás cukrot, porcukrot, tejben felfuttatott élesztőt (az expressz élesztőt nem kell megfuttatni), és az előzőleg megfőzött és leturmixolt sütőtököt.

Dagaszd meg a tésztát simára ha túl ragadós tégy hozzá lisztet, amíg össze áll a tészta, ha túl kemény akkor még tejet (erre azért kell figyelni, mert a sütőtök is tartalmaz folyadékot),  és keleszd a duplájára. Normál élesztő esetén 1 óra, expressz élesztő esetén fél óra a kelési idő.

Ha megkelt borítsd a deszkára és vágd 3 cipóra. Mindegyik cipót formázd meg hengerré és fonj belőle 3-as fonattal kalácsot.

Tedd zsírpapírral ellátott tepsire és kend meg a másik tojás sárgájával.

Tedd sütőbe légkeveréses sütőben 165 fokon, normál sütőben 185 fokon süsd 35-40 percig. Szép arany barna legyen a teteje.

Izgalmakban bővelkedő jó étvágyat kívánok!

 

Mandulás, kajszibarackos morzsatorta

2014 július 10. | Szerző:

Mindig azt mondják a morzsatortára, hogy olyan csúnyácska. Lehet, hogy nem egy csodaszép sütemény, de nagyon finom.

IMG_7410

Tészta
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
10 dkg őrölt mandula
15 dkg porcukor
30 dkg Rama
1 tojássárgája
10 dkg darabolt mandula
1 evőkanál kristálycukor
A töltelékhez
1 kg sárgabarack
6-7 evőkanál kristálycukor
1 csomag (36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
A forma kikenéséhez
2-3 dkg vaj vagy olaj

Elkészítés
A tésztához forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval, az őrölt mandulával és a porcukorral.
Adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk el.
Egy harmadát egy tálba rakjuk félre, és adjuk hozzá az evőkanál kristálycukrot és a darabolt mandulát.
A barackokat, jól mossuk meg vágjuk ketté, és magozzuk ki. Vegyünk ki belőle kb 30 dkg-ot és turmixoljuk össze, majd tegyük egy lábasba forraljuk fel, és a vaníliás pudinggal sűrítsük be.
Egy 26 cm tortaformát vajazzunk ki, és tegyük bele a morzsatészta 2/3-át, majd egyengessük el szépen az alján, és egy kicsit az oldalára is simítsunk belőle.
A barackos massza felét simítsuk a morzsára.
Erre rakosgassuk rá a darabolt barackot, és ismét a barack masszát.
A legvégén az egész tetejére szórjuk rá a félretett 1/3-ad morzsát.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.1 óra alatt megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt.
3
4

Kelt tészták ragyogó csillaga, az aranygaluska

2014 január 22. | Szerző:

Ismét egy klasszikus étel. Van akinek főétel, van akinek édesség. 
Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni.
Remélem kedvet adok a hétvégi főzőcskézéshez.

image_1363098452760705

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 kávéskanál kristálycukor
1 tojás
1 dl tejben futtassuk meg az élesztőt 2 kávéskanál cukorral.
Ha az élesztő felfutott a többi hozzávalóval egy tálban dagasszuk meg és tegyük 1 órára keleszteni meleg helyre.
További hozzávaló:
kb. 30 dkg darált dió 10 dkg kristálycukorral elkeverve
20 dkg olvasztott vaj
Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra és pogácsa szaggatóval szaggassunk félhold alakú darabokat.
Egyenként forgassuk meg az olvasztott vajban és aztán a darált dióban, majd helyezzük őket kivajazott magas falu tálba.
Ha marad, dió azzal szórjuk meg az egészet. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 40-45 percig. Szép magasra fog emelkedni és borzasztó finom lesz. Tálaljuk vanilia sodóval.
Vanília sodó:
Hozzávalók:
½ l tej
2 tojás
7 dkg cukor
1 teáskanál liszt
1 cs vaníliás cukor
A tojások sárgáját 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Vízgőz felett besűrítjük. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája csomós lesz.
Akkor van kész, ha a kanálról nem fut le, hanem szépen bevonja, mint egy mártás.
Levesszük a vízgőzről és a vajat hozzákeverjük, amitől szép fényes lesz.
A tojásfehérjét felverjük, a vége felé hozzá adjuk a maradék 2 dkg cukrot, és a forró mártáshoz keverjük.
Ez a sodó majdnem olyan, mint a madártej, csak a fehérje jól el van keverve a tejes krémben.
Ettől lesz krémes és finom.
DSC07455_resize
Aronyos jó étvágyat!

Rizskók

2014 január 6. | Szerző:

Könnyű fogás egy remek bableves vagy gulyás után. Nagyszerűsége az egyszerűsége.

1

Hozzávalók:
  • 1 l tej
  • 1 csésze rizs (ne jázmin rizst használj)
  • 4 egész tojás
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipet só
  • A rizs tedd fel főni 2 dl vízben. Ha a rizsszemek elkezdtek duzzadni, add hozzá a tejet és a sót. Főzz belőle tejberizst. nem baj, ha nem lesz teljesen kemény a rizs, az állás miatt később úgyis magába szívja majd a folyadékot.
  • Most hagyd hűlni.
  • A tojássárgát keverd habosra a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
  • Keverd hozzá a rizshez.
  • A tojások fehérjét verd kemény habbá a végén egy kanál cukorral, teljesen verd fel.
  • Forgasd bele a rizses masszába.
  • Vajazz ki egy jénait, vagy sütőformát és öntsd bele a masszát.
  • 180 fokon süsd 15-20 percig szép sárgás-barna legyen a teteje.
  • Tálald szörppel vagy lekvárral. A csokiöntetes változata is isteni, nem beszélve a karamellásról.

  DSC07772_resize
Rizskókos jó étvágyat!

Címkék: , ,

Kefires kevert

2014 január 5. | Szerző:

Süti pillantok alatt? Itt van! Egy fűszeres, mézes forró teát ajánlok mellé.
DSC06753
Hozzávalók: sok személyre
2 pohár kefir
1 pohár cukor (a pohár a kefires edény legyen. Ezért olyan egyszerű.)
¾ pohár  étolaj
4 pohár liszt
1 cs sütőpor
3 tojás
1 cs vaníliás cukor
Tök egyszerű, az egészet tedd egy keverőtálba és robotgéppel keverd ki. Egy magas falu edényt olajozz ki és szórd meg liszttel és öntsd bele a masszát.
Tedd előmelegített sütőbe 180 fokra és süsd 30-35 percig. Ha szép barna a teteje, kész is.
Vágd pogácsaszaggatóval félhold alakúra, de simán fel is szeletelheted. Attól függ, milyen kedved van.
Kefires jó étvágyat!

Ropogós moszkauer

2013 december 17. | Szerző:

A bejglin és a gyümölcskenyéren kívül az egyik kedvencem a moszkauer. Fenséges és klasszikus apró süti villámgyorsan.

maszkauer (2)2

Hozzávalók kb 18-20 darabhoz:

1 dl tejszín
50 g vaj
70 g barna cukor
100 g durvára tört dió
50 g apróra vágott kandírozott narancshéj, vagy aszalt barack
50 g liszt
1 kk fahéj
az aljára:
10 dkg étcsokoládé
Tegyük a tejszínt, a vajat és a cukrot egy lábasba és melegítsük fel, addig amíg a cukor elolvad, de ne forraljuk fel.
Amikor a cukor felolvadt, öntsük bele a durvára tört diót, az apróra vágott kandírozott narancshéjat, a lisztet és a fahéjat, majd jó alaposan keverjük el.
A masszából rakjunk diónyi halmokat egy  sütőpapírral borított tepsire, egymástól kb 5 centi távolságra, és kanál segítségével lapítsuk le és formázzuk kerekre.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép aranybarnára 6-8 perc alatt. Nagyon figyeljünk, mert hamar megég, tényleg csak pár percig süssük és folyamatosan figyeljük!
Ha kihűt, kenjük meg az aljukat olvasztott csokoládéval.
Boldog, örömmel teli sütögetést kívánok!

Csokis-gesztenyés pattern cake

2013 november 11. | Szerző:

Íme egy újabb pattern cake.
Elkészítése nem bonyolult a minta miatt, hiszen sablon nélkül is megalkotható.
Kakaós piskóta és gesztenyés, vaníliás töltelék.

Hozzávalók:
piskóta:
4 tojás
8 dkg cukor
9 dkg liszt
1 ek olíva olaj
2 ek kakaópor
töltelék:
1/2 cs vaníliás puding ( 3 dl tej, 2 ek cukor)
1/2 cs gesztenye
10 dkg fehér csokoládé
2 dl  tejszín habnak felverve
A piskótához a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztet olíva olajat.
Vegyünk ki egy habzsákba két evőkanálnyit. Egy tepsire tegyünk zsírpapírt és a habzsákból kis pontokat kb 1 cm nyomkodjunk szépen sorba, ez lesz a minta. A tepsit helyezzük előmelegített sütőbe 1-2 percre.
A maradék tésztához adjuk hozzá a kakaóport és keverjük simára. Öntsük a zsírpapírra és egyengessük el óvatosan a pöttyökön.
Sütőben süssük 10 perc alatt meg. Vegyük ki és még melegen tekerjük fel egy konyharuhába.
Közben készítsük el a krémet:
A vaníliás pudingot a leírtak szerint készítsük el és folyamatos kevergetéssel hűtsük ki, és közben csorgassuk fel a felolvasztott fehér csokoládét.
Ha kihűlt adjuk hozzá a gesztenyét és a keményre vert habot.
Tekerjük ki a piskótát és kenjük meg a krémmel. Tekerjük fel ismét és tálaljuk kistányéron.

 

Madeleine (francia teasütemény)

2013 november 7. | Szerző:

Az eredeti madeleine egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Egy omlós, francia teasütemény ami tutira elvarázsol. Tulajdonképpen egy hagyományos egyensúly-tészta, csak olvadt vajjal készül.

A kis formácskákba sütött madeleine állítólag egy Lorraine-béli városból, Commercy-ból való. A fáma szerint itt történt, hogy amikor Stanilsav Leszczynski herceg látogatást tett a városbéli kastélyban, a szép várkisasszony, Madeleine ezzel az édességgel kínálta meg uralkodóját. A női trükk csak félig-meddig vált be, hiszen bár ízlett a sütemény, a herceget mégsem sikerült becserkészni. Viszont a herceg nővére, Marie, már sokkal sikeresebb volt a szerelemben: ő a francia trónra áhítozott, és miután XV. Lajos nőül vette, magával is vitte a madeleine receptjét Versailles-ba.

image_1363098472343665

Eredeti madeleine hozzávalók (9 db)

  • 8 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaniliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Eredeti madeleine készítése

Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a reszelt citrom héjat és egy csipet sót.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olvasztott vajat, a lisztet. 
A madelenie formákat lisztezzük ki, a masszát kanalazzuk bele.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig süssük, míg a madeleinek szélei barnulni nem kezdenek. A madeleineket bordás felükkel felfelé tálaljuk.
 
Tipp! Madeleine készítésekor mindig ügyeljünk a pontos hozzávalók kimérésére. Madleine formák helyett a jó öreg barackmag sütőforma is megteszi, csak a formákat egy fakanálon támasszuk meg, hogy a tészta ne csurogjon ki.
Ízesíthetjük a tésztát darált dióval, darált mandulával, készítsük változatosan.
IMG_1612_resize

A legendává vált vargabéles

2013 november 1. | Szerző:

A vargabéles sikere az évek folyamán legendává vált. 



Hozzávalók:
15 dkg finom metélt
4 tojás
2 cs túró (lehet 3 is)
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
6 evőkanál kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tejföl
1 tk vanília aroma
2 ek búzadara
1 cs (6 lapos) réteslap
4 ek olaj
2 ek zsemlemorzsa
tetejére: porcukor
tálaláshoz: lekvár, csoki öntet, befőtt
 
1. A finommetéltet enyhén sós vízben főzd meg, szűrd le és hagyd kihűlni. 
2. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral,  a vaníliás cukorral keverd robotgép segítségével sűrű krémmé. Add hozzá a túrót, mazsolát, tejfölt, vanília aromát, reszelt citrom héját és a búzadarát.
3. Keverd a finommetéltet fakanállal a túrós krémbe.
4. Verd fel a tojás fehérjét kemény habbá a vége előtt add hozzá a maradék 2 evőkanál cukrot és verd fel teljesen.
5. Lazán forgasd bele a túrós-tésztás masszába, mintha piskótát készítenél.
6. Egy magas falú tepsit kenj ki olajjal, szór meg zsemlemorzsával és rakj bele egy réteslapot. Ezt is kend le olajjal és tegyél rá még egy lapot. Összesen 3-at. 
7. Öntsd rá a masszát és jöhet az újabb réteslap. Megint 3 lap következik egyenként, olajjal lekenve.
8. A tetejét is kend meg és mehet a sütőbe. 190 fokon sütjük úgy 35-40 percig. A teteje legyen szép barna.

Szeletelés előtt pihentesd 20 percet.
 
Tálald porcukorral megszórva lekvárral.
1

A vargabéles eredete körül nem alakult ki olyan pereskedés, mint a stíriai metélt körül. A tény az, hogy Aszalós Ferencné Borbáth Anna a húszas évek elején jött Kolozsvárra Marosvásárhelyről. Ebben a polgáriasodó városban már valószínűleg ismerték a vargabélest. Az olyan vendéglők étlapjáról, mint a Barokk palota udvarán működő Édes lyuk, a Hungária kávéház és vendéglő, a Surlott grádics, az Égető vagy az Oroszlán vendéglő, nem hiányozhatott a vargabéles. Valószínűleg innen és akkor hozta magával az eredeti receptet és szolgálta fel ennek alapján a desszertet a Gépész utcai vendéglőben. Ezt a receptet adta át lányának, Darvasnénak, aki aztán tökéletesítette, variálta addig, amíg kialakult a fogalom.
Közismert tény volt, hogy Darvasné maga válogatta a nyersanyagot. Így a liszt, a vaj, a tejföl, tojás értelemszerűen a legjobb minőségű és friss portéka kellett hogy legyen. Az elkészítésnek megvolt a maga menete. Először egy nagy és vékony tésztalapot nyújtott a tepsi aljára. Gyúrt tésztából 2 cm széles szalagokat vágott (máskor csak szaggatta), sós vízben megfőzte, majd forró vajba vegyítette. Tojás sárgáját cukorral habosra keverte, ugyanígy külön a fehérjét, majd összevegyítette. Édes tejfölt, kevés grízt, mazsolát és aprított vaníliarudat tett a laskára és összekeverte. Egy másik variánsa szerint tehéntúrót vegyített össze egyenlő arányban a tejföllel. Ezt a keveréket a tepsibe öntötte, majd egy vékony tésztalappal lefedte, és bőven bevajazta. Lassú tűzön 30-40 percig sütötte. Kissé kihűlve felkockázta – békebeli adagokra –, majd vaníliás porcukorral bőven meghintette. Sokan emlegették a habkönnyű tésztakeveréket. A remegő, illatozó kockákat öröm volt fogyasztani.
Egy véletlen esemény tette talán még híresebbé a vargabélest. Ez is sokáig titok volt. Darvasnénak egy napon nem szállították le a tehéntúrót. Nagy megrendeléseknek kellett eleget tennie, így egy kis trükkhöz folyamodott: kissé savanyított tejből maga készített tehéntúrót, és ezt használta fel a vegyítékhez. Az így elkészített vargabéles pikáns ízt kapott, ami óriási sikert aratott. Talán ekkor ugrott a sikerlisták élére a budapesti Gundel étterem desszertjei között, és ekkor szállította naponta taxi a kolozsvári repülőtérre a még meleg süteményt a budapesti járathoz.
A vargabéles sikere az évek folyamán legendává vált. A Darvas-féle vendéglő már nem létezett a régi formájában: állami kezelésű büfé lett, a régi ételek nélkül. Mégis voltak olyanok, akik, ha valakinek kedveskedni akartak, ezt ajánlották mint kolozsvári különlegességet. Így történt, hogy amikor az iráni sah Ion Gheorghe Maurer miniszter elnök kíséretében Kolozsvárra látogatott, az utóbbinak egyik óhaja éppen a híres vargabéles volt. Nagy volt a riadalom a helyi hatalmasságok háza táján. Keresték Darvasnét, de ő éppen kórházban volt. Kényszerítő rábeszéléssel a nagyobbik lányt, Marikát szervezték be a vargabéles elkészítésére. Nem volt kis feladat: 400 embernek kellett sütni ebből a nem kis munkát igénylő desszertből. A Continental (volt New York) szálló konyháján rendezkedett be az újdonsült „séf”. A beszerzők csak szörnyűlködve, hitetlenül hallgatták a szükséges anyagmennyiség felsorolását. De nem volt apelláta. És amíg mindent beszereztek, addig a szekusok vigyáztak Marikára, még „oda” is ketten kísérték és álltak őrt az ajtó előtt. A mestermű valóban mesterien sikerült, és nagy sikert aratott. Marika fáradozását egy hatalmas virágkosárral jutalmazták. Egy dolgot sajnáltak az illusztris vendégek: hogy nem Marika szolgálta fel a vargabélest. A jó megjelenésű, feketehajú és kékszemű, csinos „séf” méltó módon emelte volna az összhatást és a desszert sikerét.
 
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!