Csíkos csokoládé szelet

2016 június 6. | Szerző:

Sütemény kreatívan, mert nagyon ráértem, és kicsit átvariáltam egy finom, csokitortát.

Snapseed

Hozzávalók:

tészta

8 tojás

8 ek cukor

16 dkg liszt

Krém:

3 tojás

10 dkg cukor

25 dkg vaj

15 dkg étcsokoládé

2 ek kakaó

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. Fele cukrot a sárgájához, fele cukrot a fehérjéhez adjuk. A fehérjét felverjük kemény habbá a sárgákat kihabosítjuk.

A sárga masszát keverőkanál segítségével adjuk a fehérjehaboz,óvatosan beleforgatjuk.

Hozzászitáljuk a lisztet és azt is a masszába keverjük. Ne törjük össze a szép habunkat.

Egyenként süssünk 4 db 20*30 lapot, mint a dobostortánál.

Készítsük el a krémet:

A tojásokat a cukorral vízgőz felett krémesre főzzük, 80 fokig hevítjük.

A vajat habosra keverjük, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.

Ha már jó sűrű és krémes a sárga massza , hagyjuk kihűlni, miközben többször megkeverjük. Hideg vízfürdőben hamar kihűl.

A csokoládét a vajhoz öntjük és elkeverjük.

A sárga masszát a csokis vajhoz csorgatjuk, miközben robotgéppel keverjük. Legvégül a kakaóport is belekeverjük.

A lágy krémmel a lapokat megkenjük, majd hosszában 4 egyenlő részre vágjuk.

Egymásra merőlegesen helyezzük el a csíkokat, így érjük el a képen látható eredmény és kapunk egy nagyobb rudat.

A maradék krémmel bevonjuk, kakaóporral meghintjük és hűtőszekrényben egy órát pihentetjük tálalásig.

Másnap még finomabb.

csíkos torta

 

Címkék: , ,

Csokis, epres katarzistorta

2015 május 10. | Szerző:

“Az élethez három dolog kell: csoki, eper és csoki!”

csokis epres

Hozzávalók

kakaós piskóta:

16 db tojás

16 ek kristálycukor

28 dkg liszt

4 dkg kakaópor

  • A tojásokat válasszuk szét a sárgájához adjunk 8 ek cukrot, majd verjük fel habosra, a fehérjéhez is adjunk 8 ek cukrot és verjük kemény habbá.
  • A sárgás masszába forgassuk bele a fehérjehabot.
  • Szitáljuk hozzá a liszt felét és egy keverőkanállal forgassuk a masszába, majd a liszt másik felét is adjuk hozzá és keverjük el óvatosan ahogyan az előbb tettük.
  • Végül a kakaóport is forgassuk bele.
  • Tegyük egy 16 szeletes négyzetes és egy 4 szeletes kerek formába, toljuk a 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40 percig.

Krém:

40 dkg 50%-os étcsokoládé

1 liter 30%-os állati habtejszín

15 dkg porcukor

  • 4 dl tejszínt a porcukorral forrósítsunk fel és öntsük a csokira. Keverjük addig, amíg a csokoládé felolvad. Hűtsük ki.
  • A maradék tejszínt verjük fel és forgassuk a kihűlt csokihoz.
  • A kihűlt, felvágott piskótákat kenjük meg a krémmel és helyezzük a kerek formát a nyégyzetes tortára.
  • Vonjuk be vékonyan a maradék krémmel.

Máz

15 dkg 50%-os étcsokoládé

1,5 dl 30%-os állati habtejszín

csokiforgács

  • A tejszínt  forrósítsunk fel és öntsük a csokira. Keverjük addig, amíg a csokoládé felolvad. Hűtsük ki.
  • Öntsük a tortára és kenjük körbe vele, nem baj, ha nem lesz szép a bevonat, mert kap egy ropogós csokiforgácsot.
  • Még mielőtt a csoki megdermedne, szórjuk meg a szélét csokiforgáccsal.

Csokis eper:

20 dkg 50%-os étcsokoládé

1 ek étolaj

  • A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az olajat. Vonjuk be a megmosott, megszárított epreket.
  • Fehércsokival díszíthetjük.
  • Helyezzük az epreket ízlés szerint el a tortán és az egészet tegyük hűtőszekrénybe.

Kicsit bonyolultnak hangzik, de megéri elkészíteni.

Roppanj rá a csokis ropira!

2014 november 1. | Szerző:

csokis ropiMár megint egy születésnapi gyerekzsúr, vagy egy fantasztikus házibuli. Készíts kreatív, ötletgazdag ropogtatni valót a megszokott helyett.

Egyszerű és nagyszerű. Nem kell más mint, jó sok ropi, lehet rövid, hosszú, sós vagy sótlan. Étcsokoládé, darált dió, mandula, grillázs, színes cukor vagy amit éppen kitalálsz.

Márts a ropik felét a csokiba, szórd meg a cukorral, dióval stb. Állítsd poharakba és hagy száradni, aztán lehet is ropogtatni.

1

 

2

 

3

 

 

A házi jégrém rögös útja a tejszíntől a gyerekszájig

2014 június 10. | Szerző:

Hurrá nyár van, hurrá nyalhatunk. Jött az ötlet készítsünk jégkrémet. Boltokban könnyen beszerezhető az ehhez szükséges forma, így én is vettem egy négyes csomagot, jelzem kettőt vegyetek egy kevés lesz.

jégkrém

Nagy lelkesedéssel láttam hozzá, hogy igazi csupa csokis jégkrémet varázsoljak az asztalra. Most jön az igazság, nem olyan egyszerű mint gondoltam, maga az alap nem nehéz, de a formából kiszedni és csokival bevonni elsőre az már botladozósan ment. Nem adjuk fel, mert mi konyhatündérek ilyenek vagyunk és ha ez elfogy újabb adag megy majd más ízekben a fagyasztóba.

Ha bevonjuk a gyerekeket, vidámsággal, viccelődéssel telik majd meg a konyha.

jégkrém1

Hozzávalók:

forma

Itt egyébként tökéletes volt egy szív alakú szilikon forma is, amibe utólag dugtam bele a pálcikát.

IMG_20140609_172531

Fagylaltalap:

2 dl tej
2 tojássárgája
2 ek cukor
70 g étcsokoládé  50%-os
1 ek. holland kakaópor
1 dl habtejszín állati eredetű minimum 30%-os

Csokiburok:

kb. 100 g étcsokoládé
1 ek olaj
20 g durvára darabolt dió

A fagylaltalaphoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Ha van hőmérőnk, akkor kb. 80-82°C-ig kell melegíteni a tojásos krémet. Nem szabad túlmelegíteni, mert könnyen rántotta lehet az egészből.

Egy tálba előkészítjük az apróra vágott étcsokoládét és a kakaóport. Erre ráöntjük a forró tojásos krémet, és kézi habverő segítségével egyneművé keverjük. Hűlni hagyjuk, és hozzáadjuk a laza habbá felvert tejszínt is.

A kihűlt fagylaltalapot jégkrémformákba adagoljuk, és a mélyhűtőben kifagyasztjuk.

A formából való eltávolítás sem egyszerű, nagyon kevés ideig (néhány másodperc) forró víz alá tartottam és lassan de biztosan kicsúsztak a formából, mondom lassan. Volt hogy mire kijött a formából meg is olvadt, na ebben az esetben sokáig állt a vízsugár alatt. Tessék próbálkozni :))))

2

A csokoládéburokhoz a csokoládét az olajjal összeolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött.

Na itt volt a második pont ahol elakadtam, mert az első próbálkozásnál egy kanál segítségével akartam bevonni, de azonnal rákötött és nem volt szép látvány a girbe-gurba csokimassza. De lehet ennek ez volt a szépsége.

Második próbálkozással előrébb jutottam. olvasztott csokoládét egy (magas, vékony) bögrébe öntjük. Fogunk egy csokis jégkrémet, és teljesen megmártjuk az olvasztott csokoládéban. Érdemes a bögrét közben kicsit megdöntve tartani, úgy könnyebb bevonni a jégkrémet. A csokiburok esetleges hiányosságait kiskanállal javítjuk. A csokoládé azonnal ráfagy a jégkrémre ezért ezt a műveletet érdemes extra gyorsasággal elvégezni. Ugyanígy bevonjuk a többi jégkrémet is.

Amelyik szimpatikus azt megszórjuk a dióval. Kész is a házi jégkrém.

1

Banános gyümölcsnyalóka – Banana fruit lollipop

2014 május 30. | Szerző:

Íme a világ második legegyszerűbb gyümölcsös édessége a banános lollipop. Az eper után ez a másik fantasztikusa ízletes gyümölcs amit ha csokoládéval egészítesz ki és megszórod akár színes cukorral, darabolt dióval, mandulával, mogyoróval, pisztáciával vagy csokireszelékkel csodás édességet készíthetsz a családnak, barátoknak.

 

fruits pop

7

 

1

2

4

3

5

6

Színes-cukros eper cake pop

2014 április 15. | Szerző:

Újra előttünk egy ünnep, érkeznek a vendégek, gyűlik a gyereksereg és valami egyszerű ám frappáns süteményen gondolkodunk.

Íme a világ legegyszerűbb nassolni valója, ízletes finom eperszemek, 50%-os étcsokoládéba mártva, színes cukorba hempergetve kis pálcikákon.

Bár cake pop-nak neveztem, süteményt nem tartalmaz, csak magát az epret. Viszont tálalásában tényleg annak néz ki, egy fantasztikus ízkavalkád nyalókának álcázva.

Kell ennél több?

1

 

2

 

Elkészítésénél nincs más dolgot, mint a megmosott epret egészben egy pálcikára tűzöd, majd vízgőz felett megolvasztott csokoládéba forgatod.

Mielőtt a csokoládé megdermedne megszórod színes cukorral és kész is.

Vörös áfonyás, csokis keksz

2014 január 23. | Szerző:

A vörös áfonya tartósítja az egészséget! Rengeteg jót lehet elmondani róla, csak egy a baj, hogy nincsen minden kiskertben.

975108_647121558637771_850570161_n

Hozzávalók: 
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
10 vörös áfonya
1 kk sütőpor
 kb. 20 dkg finomliszt
  • A zsiradékot és a cukrot  verd habosra. A tojásokat egyenként dolgozd bele. A sütőt közben melegítsd elő.
  • A lisztet,  és a sütőport keverd össze.
  • A sütőporos lisztet add a tojásos keverékhez, és dolgozd simára. Akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
  • Az étcsokoládét aprítsd fel, és add  a keverékhez a vörös áfonyával együtt.
  • A keverékből  kb. 30 apró golyót formázz, ha ragadna lisztezd meg a kezed, én fagylaltos kanállal adagoltam, azzal nagyon egyszerű volt és szép egyformák lettek. Rakd Sütőpapírral bélelt tepsibe, és kissé nyomkodd le.
  • 175 fokon 15-20 perc alatt süsd világosbarnára. Vigyázz ne süsd túl, mert akkor nagyon száraz lesz!

IMG_6101_resize

Miért együnk sokat?

Vörös áfonya: tartósítja az egészségétA vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik “vad” tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. 
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.

 

Macaron, a gyermekek kedvence! Tényleg csak az övék?

2013 október 26. | Szerző:

Macaron a gyermekek kedvence!
Tényleg csak az övék? Ki szeretheti jobban a süteményeket, mint a gyerekek! A macaron egy olyan habcsók kreáció, amelybe bármelyik gyermek szívesen beleharapna. A francia kultúra büszkesége és végre hozzánk  is eljutott.

Kívül roppanós vékony réteg belül puha krémes és középen a krém.

 
Ha egyszer kipróbálod, te is újra gyerek leszel, ha csak néhány pillanatra is.
Annak ellenére, hogy  leginkább francia édességként ismerjük a macaront, eredetét kétségek övezik. Francia források, mint például a Larousse Gastronomique enciklopédia, egy közép-franciaországi – cormery-i – kolostorhoz kötik az édesség születését, mások, olasz eredetet tulajdonítanak neki és állítják, hogy Franciaországba Medici Katalin hozta házi szakácsával, mikor a 16. században a majdani II. Henrik francia királlyal összeházasodott.
A neve inkább igazolja az olasz származást, hiszen az ammaccare olasz igéből eredeztetik (ammaccare – maccarone – maccherone) ami zúzást, lapítást jelent, jelen esetben a sütemény meghatározó hozzávalójára, a mandulára utalva, amit por állagúvá, lisztté zúznak. Bármilyen eredetre is tekint vissza, napjainkban népszerű lett már hazánkban is, igaz, csak a legnevesebb cukrászdák kínálatában találkozhatunk vele.
Jelenleg ismert és népszerű –  szendvics vagy töltött keksz – formáját a 19. század közepén kapta Pierre Desfontaines-től, aki két fél macaron közé különböző ízesítésű vajkrémet vagy lekvárt kevert, így hozva létre a francia Ladurée cukrászda különlegességét, melyből Párizsban, napjainkban is 15 ezer darabot adnak el naponta.
 
A sütemény elkészítését a kevés hozzávaló ellenére csak a nagyon gyakorlott vagy igen türelmes szakácsoknak ajánlják. Mandulalisztből vagy őrölt mandulából, tojásfehérjéből, porcukorból és a vidám, rikító színek érdekében ételszínezékből készülő sütemény tésztája rettentő érzékeny a páratartalomra, illetve hosszú, több napos pihentetést igényel a tojásfehérje optimális állaga miatt.
Országoktól és régióktól függően nem csak színük és ízesítésük változik a macaronoknak. Több francia város őriz különleges macaronrecepteket és szentel az édességnek turisztikai érdekességnek számító múzeumot. Az  amiens-i macaron ropogósabb és kevésbé édes, mint az általunk ismert, egyébként párizsi jelzőt kapott macaronok. Ebben a már ismertetett összetevőket gyümölcsök és méz egészíti ki. 
Nancyben két apáca, Marguerite és Marie-Elisabeth nővér fejlesztettek ki macaron receptet, és azt örökül hagyták később városukra. De japán újítások sem ismeretlenek a macaron ízesítésben. Náluk a mandulaliszt helyett mogyorót használnak és wagashi – a tradicionális japán édesség – stílusban szervírozzák.
A készítésénél nagyon fontos, hogy minden a kezünk ügyében legyen.
Hozzávalók az édességhez:
·         15 dkg mandulaliszt (igazi mandulaliszt legyen, ne készítsük otthon mandula darálásával! Mandulalisztet a Culinaris üzleteiben, vagy az Ázsia Bt boltjában biztosan kapunk!)
·         15 dkg porcukor
·         5,5 dkg pihentetett tojásfehérje (ne legyünk restek kimérni! A tojásfehérjét a sütés előtt 4 napig kell letakarva pihentetni a hűtőszekrényben. Ha ezt félünk megtenni, akkor legalább szoba hőmérsékletű legyen!)
·         15 dkg porcukor
·         3,8 dkg szénsavmentes ásványvíz
·         5,5 dkg pihentetett tojásfehérje
Elkészítés:
Itt is fontos, hogy minden alapanyagot készítsünk elő, mérjünk ki, legyen minden a kezünk ügyében.
  •  A mandulalisztet és az egyik adag porcukrot szitáljuk át, majd töltsük egy konyhai robotgépe, vagy kávédarálóba. Daráljuk át az alapanyagokat alaposan, hogy egyneművé, liszt szerűvé váljanak.
  •  Az egyik előre kimért pihentetett tojásfehérjét adjuk a lisztes keverékhez. Keverjük el alaposan egy keverőlapát segítségével.
  •  A másik adag porcukrot és a vizet töltsük egy lábosba. Főzzünk belőle szirupot. Forraljuk egészen 118 Fokig. Ha színes macaront szeretnénk a szirupot színezhetjük ételfestékkel. Mivel én is egy adagot készítettem és több színt szerettem volna a színezést a végére hagytam amikor már kész volt a hab. Akkor 3 felé vettem a kész habot és óvatosan kevertem el benne a színezéket.
  •  Amikor a szirup 115 fokos, verjük fel a másik adag tojásfehérjét. Nem kell teljesen kemény habbá verni.
  •  Lassan csurgassuk a tojásfehérjéhez a 118 fokos szirupot. Keverjük egészen addig, míg a massza vissza nem hűl 50 fokosra.
  • Forgassuk hozzá a mandulás keverékhez. Addig keverjük a tésztát, amíg szalagot nem vet, vagyis amíg szépen, egyenletesen le nem csurog a massza a fakanálról. Egyenletes, fényes, folyós kell, hogy legyen a végeredmény. Nem szabad túlkeverni!
  •  A masszát töltsük habzsákba.
  •  A habzsákot teljesen függőlegesen tartva nyomjuk a masszát a sütőpapírral bélelt tepsire. Szép egyenletes köröket nyomjunk és hagyjunk megfelelő távolságot, mert a massza kissé szétterül.
  •   Ha elkészültünk  csapkodjuk oda a tepsit néhányszor a konyhapulthoz, így szépen szétterül a massza.
  •   Hagyjuk állni 30 percig a sütit.
  •    Közben a sütőt melegítsük elő körülbelül 160 fokra. De a biztos sütési hőfok sütőnként eltérő lehet. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.
  •    A macaronokat 10 percig kell sütni. Félidőben, vagyis 5 percnél nyissuk ki a sütő ajtaját és támasszuk ki egy fakanállal. Így süssük tovább.
  •    Ha kivettük a tepsit a sütőből a sütőpapírt azonnal húzzuk át egy hideg felületre és így hagyjuk kihűlni, ne a forró tepsiben, mert az alja megéghet a hűlési idő alatt.
  •     Ez után lehet tölteni. Készíthetünk bele csokoládés tölteléket étcsoki, tejszín és vaj keverékéből. De rakhatunk bele gyümölcszselét, mascarponés gyümölcsös krémet*, bármit. A lehetőségek csak a fantáziánkon múlnak.
  •    A megtöltött macaronokat 24 órán át a hűtőben pihentetjük, másnapra tökéletes állagúra puhulnak     

IMG_4978_resize

 

gesztenyés-csokiskrém:

120 g csokoládé

0,5 dl tejszín

  • 25 dkg gesztenyemassza

 

A csokoládét és a tejszínt mikróban összemelegítem, alaposan elkeverem. Amikor sima, a gesztenyemasszával kihabosítom. Habzsákba töltöm és két-két macaront összeragasztok vele. 
Ezután már csak nagy-nagy önfegyelemre van szükség, hogy másnapig hagyjuk összeérni.
 
Ganache krém:
15 dkg étcsokoládé 1 dl tejszín 3,5 dkg vaj A hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük legalább egy éjszakára. Hűtés után habverővel krémesre keverjük.
 

Joghurtos torta, epervelővel

2013 október 22. | Szerző:

Édesanyám ajándéka, az egyik nagy álmom volt, már régóta szerettem volna egy ilyen formát, de sajnos az ára miatt várnom kellett rá. A névnapomra megkaptam és nagyon örültem neki, sőt hozzám méltóan azonnal ki is próbáltam.

Zila1

Olvastam több receptet is de szeretem a saját receptjeimet kipróbálgatni és ígérem nem ez lesz az utolsó ilyen receptem. Tele vagyok ötletekkel, amiket meg is fogok valósítani, hiszen egy ilyen formával nagyon kreatív lehet az ember. A receptek nagyon hasonlóak, van egy alaprecept és azt lehet variálni szabadon.

Elsőre nagyon bonyolultan hangzik, de hamar belejössz majd.

Hozzávalók:

piskóta lap

tortaforma 8-as, kifújó spré

2 tojás

2 ek cukor

3 ek liszt

Először készíts egy 2 tojásos piskótát, jelen esetben vaníliásat. Válaszd szét a tojásokat, a sárgájához is tegyél 1 ek vukrot és a fehérjéhez is. Nem szeretek mosogatni, ezért a fehérjével kezdem. Verd fel kemény habbá aztán a sárgáját is habos krémmé. Kanalazd a sárga krémet a fehérjehabhoz óvatosan fakanállal és szitáld hozzá a lisztet két lépésben óvatosan beleforgatva.

A forma fém karikáját tedd zsírpapírral ellátott tepsire és öntsd bele a masszát. 180 fokon 12 perc alatt süsd meg.

Most jöhet a külső krémes rész.

Hozzávalók:

3 dl tej

1 cs vaníliás pudingpor

3 ek cukor

2 dl joghurt

2 dl tejszínhab (nyugodtan használd az egészségesebb állati eredetűt)

7 g zselatin vagy 4 zselatinlap

10 dkg fehér csokoládé

A csokoládét olvaszd meg.

2 dl tejet melegíts meg 3 ek cukorral és a vanília aromával, a maradékhoz keverd hozzá a keményítőt. Ha a tej felforrt add hozzá az elkevert keményítőt és sűrítsd be vele.  Add hozzá a felolvasztott csokoládét. Tedd egy tálba, takard le és hűtsd ki.

Keverd el benne a joghurtot, a felolvasztott zselatint és a tejszín keményre vert habját.

A formára tedd rá a fémkarikát, fújd ki a leválasztó sprével, tedd egy olyan tálcára ami befér majd a mélyhűtődben. Mehet is bele a joghurtos krémcsoda. Most jön az, hogy a krémet el kell jól oszlatni, ezt úgy éred el, hogy a tálcával együtt kicsit az asztalhoz ütögeted, tömöríted a krémet. Helyezd rá a kész piskóta karikát. Takard le egy folpackkal és tedd mélyhűtőbe legalább 5 órára, de ha egy éjszakát áll benne az sem baj.

Másnap készítsd el az epervelőt.

Hozzávalók:

25 dkg eper

3 ek cukor

1 tk kukorica keményítő

Az epret tedd fel a cukorral főzni, de csak 5 percig kell forralni nem tovább. Turmixold össze pépesre.  A keményítőt keverd el fél deci vízben és add az eperpéphez. Egyszer forrald fel és kész is van. Hűtsd ki.

Vedd ki a hűtőből a tortácskát. Fordítsd meg és tedd egy tányérra úgy, hogy a piskóta legyen alul. Egy hajszárító segítségével kicsit fújd körbe 3-4 perc és lassan kezd eltávolítani a formát. Ha ügyes voltál, meglátod a csodás süteményedet, nincs más dolgod, mint megtölteni az epervelővel és ízlésesen megdíszíteni. Készíthetsz csokidíszeket, használhatsz gyümölcsöt és felvert tejszínt.

Hajrá hölgyek és urak, legyetek kreatívak.

4

 

 

A hétköznapok megédesítője, az amerikai csokiskeksz

2013 október 19. | Szerző:

Amerika kedvenc sütije! Nincs aki ne szeretné. Még az iskolában is a menza lista elmaradhatatlan kelléke!:)
Kicsiny figyelmesség, ropogós falatka, ami derűsebbé teszi napjainkat, felélénkíti a szervezetünket, és boldogabbá tesz minket.. Az amerikaiak kedvelt süteménye, a cookie tökéletes lehet egy kávé vagy tea mellé.
image_1366360776202860_resize
A keksz, azaz a cookie amerikai karrierje a 16. században kezdődött, amikor az angolszász gyökereit megtagadva, egy másik bevándorló népcsoport süteményei után kapott nevet. A holland telepesek koeptjét, azaz apró kekszeket készítettek. Ezeket a kekszeket eredetileg a kemencék hőfokának vizsgálatára használták, s mivel ezek a már bekevert tésztából leszakasztott darabok voltak, így a teszt végeztével meg is ették őket. Egy idő után már önmagukért a tesztalanyokért került bemelegítésre a kemence. A hollandok az Újvilágba való érkeztük után is gyakorta ették a koeptjét, így az Angliából behozott kekszek már ezen a néven honosodtak meg Amerikában. Ez a sütemény azonban már nem az volt, amit Angliából hoztak, mert míg a biscuit az egyszerűséget jelképezte, addig a cookie-ban ott rejlett az élvezet, a csábítás és a kényeztetés, akárcsak a perzsa és párizsi ősökben.
Sokáig az amerikai kekszeket leggyakrabban otthon sütötték, gyakorta készültek mézeskalács jellegű tésztából is. A technika fejlődésével azonban szélesedett a kekszek repertoárja és elkezdték iparilag is előállítania cookie-t, így szükségtelenné vált az édes kekszek addig meglévő európai importja.
A keksz történetéből sem maradhatnak ki az egyedi kekszek, amik igazi történetekkel rendelkeznek. Ilyen a Philadelphiában kedvel Apee (AP’s) cookie, ami egy fűszeres vajas keksz, nevét pedig az első készítőjéről Ann Page-ről kapta, aki annak idején a készülő kekszekbe applikálta a monogramját. Később a neve eggyé vált a fűszeres vajas keksszel, olyannyira, hogy receptkönyvekben is így Apee-ként szerepel ez a fajta sütemény.
Szintén egyedi múlttal bír az emblematikus chocolate chips cookie, ami ugyancsak 70 éves múltra tekint vissza, mégis arcává vált az összes amerikai cookie-nak.  A 20. század közepe táján a megbízhatatlan anyagraktáraknak köszönhetően megszületett a csokoládédarabkákkal gazdagított cookie, ami azóta jelképévé vált az amerikai keksziparnak. A véletlen folyamán keletkezett keksz úgy született meg, hogy a cukrászmester miközben a tésztát készítette, a feje felett lévő csokoládédarabkákat rejtő doboz megborult, és a csokoládé belepotyogott a tésztába. Gondolta, ha már a sors így akarta megsüti csokoládéval gazdagon. Olyannyira sikeres lett, hogy az egyik legnagyobb csokoládégyártó vállalat a Nestlé cég, ráállt a kekszbe tehető apró csokoládépasztillák előállítására, és megvásárolta a jogot a cukrászdától.
Több formában is forgalomba hozzák, hogy megkönnyítsék a háziasszonyok dolgát.
IMG_5458_resize
Természetesen, én a friss alapanyagokból készült házi kekszet kedvelem a legjobban. Nincs annál nagyobb öröm, mikor a gyerekek alig várják az elkészültét és még forrón rohannak is játszani tovább.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
5 dkg sós mogyoró
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
 kb. 20 dkg finomliszt
  • A zsiradékot és a cukrot  verd habosra. A tojásokat egyenként dolgozd bele. A sütőt közben melegítsd elő.
  • Az étcsokoládét valamint a mogyorót aprítsd fel, és add  a keverékhez.
  • A lisztet, a fahéjat és a sütőport keverd össze.
  • A fahéjas sütőporos lisztet add a tojásos keverékhez, és dolgozd simára. Akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
  • A keverékből  kb. 30 apró golyót formázz, ha ragadna lisztezd meg a kezed, én fagylaltos kanállal adagoltam, azzal nagyon egyszerű volt és szép egyformák lettek. Rakd Sütőpapírral bélelt tepsibe, és kissé nyomkodd le.
  • 175 fokon 12 perc alatt süsd világosbarnára. Vigyázz ne süsd túl, mert akkor nagyon száraz lesz!
CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584656

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!