Napóleon torta a hadvezértorta

2016 szeptember 11. | Szerző: | Nyomtatás

Kicsit elvesztem a nyáron, de ilyen az élet, dolgozni mindenkinek kell, de visszatértem és nem is mivel egy igen elhanyagolt finom tortával, mint a Napóleon torta. Napóleonról kapta a nevét, de az oroszok alkották meg a csodás süteményt.

napóleontorta

Elkészítése csak kis türelmet igényel, de nem ördöngösség. Nekem a házi krémesre hajaz az íze, annak ellenére, hogy nem tejszínnel hanem vajjal dúsított.

Egyszerűen imádom, érdemes legalább egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy a tészta megpuhuljon.

Hozzávalók:

tészta (inkább ti készítsétek és ne vegyetek vajas, leveles tésztát)

400 g vaj, hideg legyen

2 nagy tojás

150 ml víz, hideg

650 g sima liszt

3 ek vodka (nekem tequila volt otthon az is tökéletes volt)

1 ek 10%-os ecet

csipet só

Krém:

7 nagy tojás

1,4 l tej

1 tk vanília aroma

200 g cukor

170 g liszt

150 g vaj

100 g porcukor

Elkészítés:

A tésztához a vizet, ecetet, és a vodkát keverjük össze. Egy edénybe a tojás a sóval keverjük el és adjuk hozzá a folyadékos keveréket.

A lisztben morzsoljuk el a vajat és adjuk hozzá a tojásos keveréket.

Készítsünk, sima, rugalmas tésztát, tekerjük folpackba és tegyük minimum egy órára a hűtőszekrénybe.

A pihentetett tésztát osszuk 12 egyenlő részre, ez jó sok, na ide kell a türelem.

Minden kis golyócskát egy sütőpapíron nyújtsunk ki 23 cm kör formára. Itt eltér a következő művelet, de nekem a második jött be. Van aki ilyenkor tortakarikával, szép köröket vág le és a levágott darabokkal együtt süti a lapokat. Figyelem a levágott szélek is kellenek megsütve.

Én amikor így sütöttem a karika összement jócskán és kisebb lett a torta. Én kinyújtom és sütés után vágom le óvatosan a széleket, úgy hogy a tortakarikát ráteszem és óvatosan éles késsel körbevágom. A sült szélek kellenek, mint írtam.

Tehát döntsük el melyiket szeretnénk, a lapokat egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk kicsit nagyobbra mint a tortakarika,  sütés előtt szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel. 210 fokon pár perc alatt aranybarnára sülnek. Nem kell lekenni őket semmivel így natúr lesznek finomak.

Készítsük el a krémet:

A tojások sárgáira lesz csak szükség a fehérjét később más süteményhez felhasználhatjuk.

A tejet a cukor kétharmadával és a vaníliával tegyük fel forrni.

A sárgákat a cukor egy harmadával keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztet és keverjük simára.

Adjuk a felforrt tejhez a sárgás masszát és főzzük sűrű krémmé. Vigyázzunk ne égessük le.

Hagyjuk kihűlni, de kevergessük meg néha, hogy ne csomósodjon össze.

A vajat a porcukorral keverjük habosra és adjuk hozzá a kihűlt pudingot.

Állítsuk össze a tortát. Tegyünk le egy lapot, kenjük meg krémmel vékonyan, hogy elég legyen. Addig csináljuk, míg elfogynak a lapok, majd kenjük körbe a tortát a maradék krémmel.

Na, most jön a szép aranybarnára sült torta szél, amit tegyünk egy aprítóba és daráljuk le morzsásra. Ezzel a morzsával mind a torta oldalát, mind a tetejét vonjuk be. Kész is. menjen a hűtőbe egész éjszakára vagy még tovább.

1

 

2

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584643

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!