Konyhai tudástár – krémsajt kontra sajtkrém

2014 június 28. | Szerző: | Nyomtatás

Egy gasztroblog számomra nem csak receptekről szól. Meg kell ismernünk azokat a hozzávalókat amiket használunk.

Sokszor elgondolkodtam vajon mi a különbség a krémsajt és a sajtkrém között. Tévek, tévhitek itt és most.

 

1. A mascarpone és a Philadelphia ugyanaz?

NEM

A Mascarpone kizárólag tejszínből préselés nélkül készült, krémes állagú friss sajt.

 

Mascarpone-Becher-250g-g_02

A Philadelphia pasztőrözött, feldolgozott 33%-os tejzsírtartalmú tejből.

ppic_philadelphia_kermsajt

 

 

2. Krémsajt kontra tömlős sajt, a kettő ugyanaz?

NEM

 

Szóval megint egy érdekes dolog, melyiket használjam melyik süteménybe ételbe.

A krémsajtok a legtöbb esetben semleges ízűek, így alkalmasak mind édes,mind sós ételek elkészítéséhez. A natúr krémsajt és a mascarpone eleve krémsajtnak készül, a gyártási technológiája teljesen más.

cserpes-natur-kremsajt

A tömlős sajt az én szótáramban csak hurka sajtnak becézett termékek viszont teljesen mások.:

Ezeket a hurkasajtokat nem is nevezik krémsajtnak, hanem ömlesztett sajtnak, bár állaguk miatt krémesek.

A hurkasajtok valamilyen minőséghibás sajtból készülnek ömlesztősók segítségével, amitől természetesen elvesztik semleges ízüket és sósak lesznek, így édes süteményekbe vagy csokitortába nem igazán megfelelőek. Persze próbálkozni lehet. A minőséghibás nem azt jelenti, hogy rosszak, hanem például nem fajtajellegnek megfelelőek. Nagy lyukúnak kellene lennie, de kicsi lett, vagy tévedésből más sajtkultúrával lettek beoltva, rossz lett a formája.

 

Tehát a már kész sajtokat bizonyos körülmények között és hozzáadott anyagok segítségével folyékonnyá teszik.

Na ebből születnek a tömlős sajtok.

letöltés

 

Remélem így már mindenkinek tisztább lett a helyzet 🙂

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Karsa József Rigó says:

    Kis figyelmeztetés: az egyik képen szerepel a Cserpes natúr krémsajtja. Nos, ez a nevével ellentétben nem krémsajt, hanem ömlesztett sajt, vagy sajtkrém. Alapvetően nagyon finom, pikáns, sajtízű, de a legtöbb olyan dologhoz amihez az ember krémsajtot venne, teljesen alkalmatlan (tehát nem ajánlanék vele pl. sajttortát készíteni). 🙂
    Ez már az összetevőin is látszik: “sajt (kiválogatott, jó minőségű, érett sajt), gomolya (friss, tehéntejből készült sajt) ricotta (édes savótúró), tejszín (krémessé, lágyabbá teszi a sajtot), víz, ízesítőanyag (kolbász, sonka, csípőspaprika, snidling, kapor), ömlesztősó (foszfát tartalmú), konyhasó” (forrás: http://cserpessajtmuhely.hu/termekpaletta-tejtermekek.php )


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Keress meg!

Kedvcsináló

Dream of Cakes

Mesekeksz puzzle



Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Kategória

Mai tortám nektek! Violetta

"Ha boldog vagy, élvezed a zenét, de ha szomorú vagy, akkor megérted a szövegét..." Violetta

Nézettség

  • Blog nézettsége: 584581

Kövess engem a Pin-en is!

A titokzatos Jane

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!